Vorige maand heeft demissionair minister De Jonge de Tweede en Eerste Kamer schriftelijk laten weten dat het nu niet verstandig is om te besluiten over invoering van de Wkb voor verbouwingen en renovaties. De invoering wordt met een half jaar uitgesteld.
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen had natuurlijk al een flinke geschiedenis voordat deze überhaupt werd ingevoerd. Jarenlang werd de wet keer op keer uitgesteld, maar afgelopen 1 januari 2024 ging de regelgeving dan toch echt gelden voor nieuwbouw. Verbouw en renovatiewerken zouden per 1 januari 2025 onder de wetgeving gaan vallen, zodat er eerst meer ervaring kon worden opgedaan met de Wkb én er meer praktijkborgers kunnen worden opgeleid.
Demissionair minister De Jonge heeft in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat het verstandig is, om het besluit om verbouwactiviteiten onder het stelsel van kwaliteitsborging te brengen, uit te stellen. ‘Verbouwactiviteiten zullen daarom niet per 1 januari 2025 onder de Wkb komen’, schreef De Jonge in zijn brief. ‘Eerst zal meer informatie beschikbaar moeten zijn voor zorgvuldige besluitvorming. Het integrale zicht op de effecten van verbouwactiviteiten onder kwaliteitsborging is nog onvoldoende, mede omdat er nog niet volop mee geoefend is, zoals wel aan de orde was bij de invoering van Gevolgklasse 1 per 1 januari 2024.’
Het voornemen is om op basis van ervaringen, die dit jaar met de Wkb worden opgedaan, vóór 1 januari 2025 een besluit te nemen over de daadwerkelijke invoering van de Wkb voor verbouw en renovatiewerken. Dit is tenminste uitgesteld naar 1 juli 2025.
Sowieso heeft de wetgeving flinke impact op de waarschuwingsplicht, de aansprakelijkheid na oplevering en het opleverdossier. Sinds 1 januari is dit op alle werken van toepassing. Veelgestelde vragen hierover (met de antwoorden natuurlijk) hebben we in onze kennisbank vermeld.
Lees hier de brief van De Jonge aan de Eerste Kamer.