“Een leerling vergeet zijn leermeester nooit meer”
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
15 april 2025

Vakmanschap begint bij goede begeleiding

In de cao-Afbouw is vastgelegd dat leermeesters verplicht verplicht een leermeestertraining moeten hebben afgerond. Daarna wordt die kennis up to date gehouden door elke twee jaar een bijscholingscursus te volgen. Deze regel benadrukt het belang van voortdurende ontwikkeling van leermeesters om ervoor te zorgen dat leerlingen op de juiste wijze worden begeleid en het vak aantrekkelijk blijft voor nieuwe generaties. In een uitgebreid gesprek met Wilbert Teunissen, Adviseur, Trainer en Developer bij het Onderwijs en Expertise Centrum van OnderhoudNL, komt het belang van deze regeling nadrukkelijk naar voren. Teunissen, nauw betrokken bij de leermeestertrainningen die NOA aanbiedt, ziet de leermeester als cruciale spil in het opleiden van vakbekwame jongeren.

Volgens Teunissen is de verplichting in de cao absoluut geen overbodige luxe. “De aanwas van leerlingen neemt af en juist daarom is het essentieel dat elke leermeester goed voorbereid is op zijn of haar taak", stelt hij. Hij benadrukt hierbij het belang van goed persoonlijk contact: “Zorg dat iemand zich welkom voelt, gemotiveerd raakt en overtuigd is dat hij of zij een echt vak leert bij jou. Is het gezellig, is het leuk en spannend genoeg om er je toekomst aan te verbinden?” Teunissen benadrukt ook dat het essentieel is om leermeesters vroegtijdig bij het selectieproces te betrekken. “Vaak krijgen leermeesters op het laatste moment een leerling toegewezen. Het is veel beter om in een vroeg stadium al te kijken of er een goede match is tussen leermeester en leerling. Want niet elke leermeester is geschikt voor elke leerling en omgekeerd geldt dat ook”, vertelt hij. De trainingen die NOA aanbiedt, richten zich niet op dikke lesmappen en ingewikkelde theorie, maar juist een handige leermeesterwaaier en een speciale leermeester download-site. “We willen dat leermeesters iets in handen hebben waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Het draait om praktisch toepasbare kennis op het gebied van onboarding, veiligheid, instructie en gedragsmanagement”, aldus Teunissen.

Tijd, vertrouwen en reflectie

Teunissen haalt uitgebreid het concept van ‘flow’ aan. “Iedereen wil in een flow werken, lekker bezig zijn en genieten van het vak. Maar zodra je een leerling hebt, wordt die flow verstoord. Leermeesters moeten dus leren hoe ze die flow kunnen terugvinden, bijvoorbeeld door af en toe de begeleiding aan collega’s over te dragen.” Ook de psychologische dimensie van het leermeesterschap komt nadrukkelijk aan bod. “Leerlingen komen vaak met een rugzakje binnen; denk aan gedragsproblemen zoals autisme of ADHD, maar ook persoonlijke problemen zoals schulden of familieproblemen. Het is belangrijk om hiermee om te kunnen gaan en leerlingen te helpen excelleren ondanks hun uitdagingen.” Volgens Teunissen is leermeesterschap dan ook geen vanzelfsprekendheid. “Het vereist specifieke vaardigheden, geduld, inzicht in leerprocessen en vooral het vermogen om verbinding te maken met leerlingen.” Werkgevers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen: “Je kunt niet 100% declarabel zijn en tegelijkertijd effectief leerlingen begeleiden.” Een belangrijk besef voor leermeesters is dat hun rol vaak een blijvende indruk achterlaat. “Misschien ben jij al jouw leerlingen na een paar jaar weer vergeten”, zegt Teunissen. “Maar die leerling zal jóu nooit vergeten. Jij bent degene die hem het vak heeft geleerd, die hem een kans heeft gegeven, of juist verder heeft geholpen. Dat draag je als leermeester met je mee. Dat besef maakt het vak leermeester zoveel waardevoller dan het op het eerste gezicht lijkt.”

Praktische handvatten en structurele aanpak

De trainingen die NOA aanbiedt, zijn door cao-partijen Afbouw goedgekeurd en volgen een duidelijk stappenplan, de zogenaamde opleidingcyclus: werving, selectie, onboarding, begeleiding, beoordeling en afronding. Deze gestructureerde aanpak maakt helder wat er van leermeesters wordt verwacht. “We gaan voor resultaat en effectiviteit. Leermeesters maken aan het einde van de opleiding een actieplan waarmee ze direct aan de slag kunnen binnen hun eigen bedrijf,” aldus Teunissen. Naast de leermeestercursussen die NOA aanbiedt, zijn ook de trainingen van Volandis en Savantis door cao-partijen erkend. Een overzicht is te vinden op www.afbouwacademie.com.  

Hij besluit met een oproep: “Leermeesters zijn essentieel om de afbouwbranche levendig en aantrekkelijk te houden voor jonge mensen. Zij zijn het die het vak levend houden en toekomstige vakmensen opleiden. Investeren in goede leermeesters is daarom niet alleen verplicht, maar vooral ook ontzettend waardevol voor de toekomst van de branche.”

Deel dit artikel:

Laatste nieuws