Werken conform de Modelovereenkomst Afbouw vergt méér dan deze van toepassing te verklaren
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 augustus 2024

Voorkom schijnzelfstandigheid

Ben je ZZP-er of huur je ZZP-ers in, dan is het belangrijk om conform de Modelovereenkomst Afbouw te werken. In deze overeenkomst staat beschreven hoe opdrachtgever en opdrachtnemer met elkaar samenwerken. Het is belangrijk om je ook aan deze overeenkomst te houden. Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst namelijk actief handhaven op schijnzelfstandigheid. 

De wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is al jaren van kracht, maar er werd niet actief op gehandhaafd. De Belastingdienst moet dit nu wel gaan doen. Ze kunnen zowel opdrachtgever en opdrachtnemer naheffingen opleggen (met maximaal vijf jaar terugwerkende kracht tot 1 januari 2025) als er niet conform de wetgeving wordt gewerkt.

Modelovereenkomst Afbouw

We hebben er door de jaren heen regelmatig over geschreven: het is belangrijk om de Modelovereenkomst Afbouw van toepassing te verklaren. Maar het is niet voldoende om dit met elkaar af te spreken. Partijen moeten vervolgens wel daadwerkelijk doen wat er is afgesproken. Daardoor wordt het in de dagelijkse praktijk nog wel eens ingewikkeld. Veel ZZP-ers die worden ingehuurd, doen namelijk hetzelfde werk als werknemers van het bedrijf waardoor ze worden ingehuurd. Dit brengt risico’s met zich mee.

Schijnzelfstandig

Als een ZZP-er in de praktijk niet te onderscheiden is van een werknemer, kan de Belastingdienst vaststellen dat de ZZP-er schijnzelfstandig is en dat er daarom loonbelasting en sociale premies moeten worden afgedragen. Een ZZP-er moet zich echt als een ZZP-er gedragen. Hij gebruikt en investeert in eigen bedrijfsmiddelen, heeft meerdere opdrachtgevers en draagt zelf zijn bedrijfsrisico’s. Hij loopt dus niet in bedrijfskleding van de opdrachtgever, rijdt niet mee in de bus en voert ook geen reguliere medewerkerstaken uit.  

Risico’s voor de opdrachtgever

Doet de Belastingdienst onderzoek en vindt de ambtenaar dat je als opdrachtgever als werkgever kan worden gezien, dan kan jouw bedrijf worden aangeslagen voor het betalen van achterstallige loonbelasting en sociale premies.

Risico’s voor de ZZP-er

Vindt de Belastingdienst dat je een schijnzelfstandige bent, dan loop je het risico aangeslagen te worden voor achterstallige loonbelasting en sociale premies en onterecht geclaimde aftrekposten. Ook boetes en naheffingen kunnen worden opgelegd. Vermijd daarom afhankelijkheid van één opdrachtgever. Gebruik dus ook je eigen materialen en gereedschappen, bepaal je eigen werktijden en teken bijvoorbeeld geen aanwezigheidsregistraties.

Infobijeenkomsten

Er bestaat een kans dat de Belastingdienst in de toekomst bij controle de modelovereenkomst an sich niet belangrijk vindt. De bepalingen, die erin genoemd staan, blijven sowieso belangrijk omdat opdrachtgever en opdrachtnemer daardoor kunnen aantonen dat het écht ondernemerschap betreft en geen schijnzelfstandigheid. In het najaar zullen we in samenspraak met de Belastingdienst informatiebijeenkomsten organiseren. Hou hiervoor onze nieuwsvoorziening in de gaten.

Doe een check

Controleer of je nog steeds conform de modelovereenkomst werkt. We hebben diverse artikelen met informatie en tips, die je alvast door kunt nemen:

Deel dit artikel: