Dekkingsgraad bpfBOUW stijgt naar 128,4% dankzij stijgende rente
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
28 augustus 2024

Resultaten bpfBOUW

De actuele dekkingsgraad van bedrijfspensioenfonds bpfBOUW nam in het tweede kwartaal van 2024 toe met 2,4 procentpunt tot 128,4%. De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden) steeg met 1,1 procentpunt tot 126,4%.

BpfBOUW behaalde in het tweede kwartaal een negatief totaalrendement van -1,4%. De Europese en Amerikaanse centrale banken proberen de economie ‘zacht’ te laten landen door de rente hoog genoeg te houden om de inflatie te verlagen en de economie af te koelen, maar ook laag genoeg om een recessie te voorkomen. Tegen deze achtergrond behaalden aandelenindices wereldwijd goede resultaten.

Aandelenmarkten

Zowel de aandelenmarkten van ontwikkelde als opkomende landen behaalden gedurende het kwartaal positieve resultaten, waarbij opkomende landen de beste prestaties lieten zien. De rente steeg gedurende het kwartaal, wat erin resulteerde dat de staatsobligaties, renteswaps binnen overlay en Emerging Market Debt negatieve bijdragen leverden, terwijl bedrijfsobligaties het kwartaal positief eindigden. Alternatieve beleggingen behaalden positieve resultaten.

Vastgoedfondsen

De Nederlandse vastgoedportefeuille behaalde een positief totaalrendement in het tweede kwartaal. Alle Nederlandse sectorfondsen toonden een positief totaalrendement. De woning- en hotelportefeuille lieten het hoogste rendement zien. De internationale vastgoedportefeuille liet een licht negatief rendement zien in het tweede kwartaal van 2024 met een positief resultaat voor Europa en een negatief resultaat voor Noord-Amerika en Azië/Pacific. De beursgenoteerde portefeuille rapporteerde voor alle regio’s een negatief resultaat.

Minder verplichtingen

De totale waarde van de pensioenverplichtingen van bpfBOUW nam in het tweede kwartaal af met 1,9 miljard euro en bedroeg ultimo juni 50,87 miljard euro. De gemiddelde rente is gestegen van 2,30% eind maart naar 2,51% eind juni. De verplichtingen zijn in het tweede kwartaal per saldo afgenomen met 3,7%.

Dekkingsgraden

De totale waarde van het beschikbare vermogen nam in het tweede kwartaal af met 1,2 miljard euro en bedroeg ultimo juni 65,34 miljard euro. Het beschikbare vermogen nam in het tweede kwartaal per saldo af met 1,7%. De actuele dekkingsgraad steeg de afgelopen drie maanden met 2,4 procentpunt. De beleidsdekkingsgraad nam met 1,1 procentpunt toe. Dit komt door het voortschrijdend gemiddelde: de dekkingsgraden uit het tweede kwartaal 2023 hebben plaatsgemaakt voor de gemiddeld hogere dekkingsgraden zoals gerealiseerd gedurende het tweede kwartaal van 2024.

De resultaten van bpfBOUW in een overzicht

  • Beleidsdekkingsgraad eind juni 2024: 126,4% (+1,1 procentpunt);
  • Actuele dekkingsgraad eind juni 2024: 128,4% (+2,4 procentpunt);
  • Pensioenvermogen eind juni 2024: 65,34 miljard euro;
  • Daling van het vermogen in het tweede kwartaal 2024: 1,2 miljard euro;
  • Hoogte pensioenverplichtingen eind juni 2024: afgerond 50,87 miljard euro;
  • Daling pensioenverplichtingen in het tweede kwartaal 2024: 1,9 miljard euro. 
Deel dit artikel: