‘Voor geluksgevoel van zowel de bewoners als de decorateur’
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 september 2024

Project woonboerderij met wall art

De eigenaren van een prachtige woonboerderij hebben Menno Kaandorp van StucSupply gevraagd om mee te helpen met het maken van een plan om verschillende ruimten een aparte beleving te geven. Met decoratieve technieken en verschillende materialen bewerkte Menno wanden en meubels tot unieke kunstwerken.

“De eigenaren ken ik al heel lang”, vertelt Menno. “Ook in hun vorige woning heb ik meerdere decoratieve afwerkingen gemaakt. Toen de eigenaren deze woonboerderij met bijgebouw kochten, hebben ze mij gevraagd om mee te denken. Ze houden ervan om elke ruimte een eigen uitstraling en bijzondere sfeer te geven.”

Bij aankoop van de woonboerderij was alles standaard afgewerkt met glasweefselbehang en sauswerk. Er waren volop mogelijkheden om er een speciaal project van te maken. “Ik ben een aantal keer met samples, brochures en foto’s van uitgevoerde projecten op bezoek gegaan”, vervolgt Menno. “Uit al deze mogelijkheden hebben we samen een eerste voorkeursselectie gemaakt om uiteindelijk tot een ontwerp te komen. Ruimte voor ruimte hebben we aangepakt. Eerst de boerderij zelf. Daarna was het bijgebouw aan de beurt. De vorige eigenaren hadden een aantal hoogglans witte meubels, tafels en pilaren ter overname laten staan. Deze meubels waren heel geschikt om te bewerken en zijn in hetzelfde design als de muur uitgevoerd.”

Gewaagd zwart-goud

De eigenaar had na het zien van eerdere projecten een voorkeur voor specifieke ideeën: zo wilden ze graag een combinatie van hoogglans zwart met goud voor een warme, stijlvolle uitstraling in de televisiekamer.

Zilveren patroonwand

De wanden van de entree en garderobe werden zilver met verschillende patronen. “De eigenaar had bij een demonstratie van een bekende buitenlandse walldesigner een paneel gezien waar hij interesse in had”, legt Menno uit. “Ik wil geen werk kopiëren, maar kon het referentiepaneel wel als uitgangspunt nemen. Door met metallic verven kleurverloop te verwerken en verschillende patronen te combineren, hebben de wanden en sidetable een eigen touch gekregen.”

Novacolor

Menno werkt graag met de producten van Novacolor: “Er zijn ongeveer 45 verschillende materialen en de meeste in ongeveer 50 verschillende kleuren. Alles kan op, over en door elkaar heen worden gebruikt, je kunt er eindeloos mee combineren. Bovendien zijn een groot aantal producten op basis van kalk of klei. Deze producten zijn hard, gelijk op kleur aan te brengen en hebben een positieve invloed op de luchtvochtigheid in huis. De producten neutraliseren geurtjes en zijn VOC vrij. Het is een win-win-situatie op verschillende vlakken.”

Wall2Floor

“De zwart gouden betonlook komt op verzoek van de eigenaren op meerdere plaatsen in de woning terug. Zowel in het woonhuis als in het bijgebouw is met deze kleurencombinatie gewerkt. De wanden van de televisiekamer en het toilet zijn met een minerale hoogglans afwerking gemaakt en afgewerkt met wax. De bar in het bijgebouw vroeg om een andere aanpak, omdat deze tegen heel andere invloeden moet kunnen. Hiervoor is het Wall2Floor Metal systeem toegepast; meerdere lagen dunne zwarte betonlook op cementbasis zijn aangebracht. Vervolgens is een epoxyprimer gekleurd met een gouden metallicverf om vlammen aan te brengen. Ter bescherming is als laatste een satijnen laklaag aangebracht. Het systeem kan ook toegepast worden in natte ruimtes en op vloeren. Klanten krijgen altijd een onderhoudsadvies mee zodat de kwaliteit behouden blijft.”

Spelen met metallic

Het leuke aan wall art is dat geen wand of meubel hetzelfde wordt. “En door met metallic verf te werken gaan de metallic deeltjes spelen met het licht, waardoor het er gedurende een etmaal telkens anders uitziet”, zegt Menno met een twinkel in zijn ogen. “Je koopt dus één wand en krijgt er 24 voor terug. Wooninterieurs in Nederland mogen wel wat uitdagender worden. Nederlanders maken graag veilige keuzes. Ook online zie je veelal prikkelarme muren. Ik verbaas me er over dat mensen graag naar een restaurant met veel kleur, sfeer en structuren gaan, maar thuis tussen de witte, saaie muren zitten.”

Van allround stukadoor naar trainer

Menno heeft ruim negen jaar geleden heel bewust gekozen om van traditioneel stucwerk over te stappen naar decoratieve wanden. “Het begon met kleine wandjes”, legt Menno uit. “Als traditioneel stukadoor werd ik vaak benaderd voor complete woningen en stelde dan voor om tegen kostprijs op één muur iets decoratiefs te doen. Met de voorwaarden voor eigen inbreng in het ontwerp en professionele foto’s om te plaatsen op social media. Op deze manier bouwde ik een portfolio op. Daarnaast deed ik ervaring op door het volgen van trainingen in binnen- en buitenland bij bekende decorateurs en studio’s. Dat werkte. Want door die kleine wandjes, social media en samples van de trainingen kreeg ik steeds meer aanvragen. Natuurlijk ging het allemaal niet vanzelf. Het vergt veel tijd, aandacht en hard werken. In 2021 besloot ik een nieuwe droom na te jagen en trainingen te gaan geven. Ik opende mijn eigen atelier, de StucSupply Academy, met 180 vierkante meter decoratief stucwerk. Elke maand bied ik verschillende trainingen aan. Het geeft voldoening om creatievelingen al mijn tips & tricks mee te geven. Daarnaast denk ik mee met de trainees bij ontwerpen en het aannemen van hun eigen projecten. Dit werk - om zelf wall art te maken en anderen te trainen en te begeleiden - geeft me écht geluksgevoel!”

Over StucSupply

Het bedrijf van Menno Kaandorp is gespecialiseerd in decoratief stucwerk. Met wall art laat Menno het oog van de kijker ervan overtuigen dat de wand van bijvoorbeeld puur leisteen, beton, hout, of zelfs krokodillenleer is gemaakt. StucSupply voert uit naar wens van architect, stylist en particuliere klanten. In de Academy biedt StucSupply maandelijks verschillende een- of tweedaagse trainingen aan, voor vakmensen die stappen willen maken in de decoratieve wereld.

 

Deel dit artikel: