Kabinet Schoof presenteert ambitieuze Miljoenennota
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 september 2024

Prinsjesdag plannen 2024

De eerste Miljoenennota van kabinet Schoof laat grootse plannen en ambities zien. NOA is verheugd dat het kabinet ondernemers meer ruimte wil geven, maar heeft ook zorgen of de plannen allemaal wel concreet worden uitgewerkt.

Veel was al voor de officiële presentatie op Prinsjesdag uitgelekt. Er werd dus ook al vóór de derde dinsdag van september gediscussieerd over de uitvoerbaarheid ervan. De komende periode zal het kabinet op allerlei terreinen de onzekerheid over toekomstige beleidskeuzes moeten wegnemen. Als het lukt om daadwerkelijk tot uitvoering over te gaan, zal het vertrouwen kunnen groeien. Concrete uitwerking is ook nodig om ondernemers meerjarige en duurzame investeringskeuzes te kunnen laten maken.

Wat duidelijk werd uit de gepresenteerde plannen, is dat het kabinet inziet wat het belang van ondernemerschap is. Wat ook duidelijk is, is dat Nederland wel eerst geld moet verdienen voordat het uitgegeven kan worden. Het kabinet zet erop in dat (meer) werken meer moet gaat lonen.

Wat ons zorgen baart, is dat er nog steeds geen concrete oplossing is voor het stikstofprobleem. Dit duurt inmiddels al vijf jaar. Het is voor iedereen belangrijk dat de vergunningverlening voor de energietransitie, de woningbouw en de infrastructuur weer op gang komt en er een juridisch houdbare oplossing wordt gevonden.

Er zijn tal van maatregelen en wijzigingen aangekondigd. Daar wordt nu in de Kamer over gediscussieerd. Een aantal plannen, die specifiek ondernemers aangaan, hebben we op een rijtje gezet:

Let op: Bijna alle wetswijzigingen moeten nog worden goedgekeurd door de tweede en eerste kamer.

De Mkb-winstvrijstelling gaat omlaag

Een ander belastingvoordeel dat wordt beperkt is de Mkb-winstvrijstelling. Deze regeling verlaagt je fiscale winst waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. In 2024 is de vrijstelling 13,31% van je winst. Dit daalt in 2025 naar 12,7%. 

Verlaging zelfstandigenaftrek

Helaas wordt de verlaging van de zelfstandigenaftrek gewoon doorgezet. In 2025 is de aftrek nog maar € 2.470.

Nieuwe belastingschijf in Box 1

Sinds 2020 waren er in Box 1 twee tarieven, maar dat worden er in 2025 weer drie. In box 1 valt onder andere de winst uit je eenmanszaak of VOF, maar ook je eventuele koopwoning (hypotheekrenteaftrek), salaris en uitkeringen.

Het kabinet wil de belasting voor de werkende middenklasse verlichten. De nieuwe drempels en tarieven zijn:

Schijf 1 (2025): Tot € 38.411 met 35,82% belasting.
Schijf 2 (2025): Van € 38.411 tot €76.817 met 37,48%.
Schijf 3 (2025): Boven € 76.817 met 49,50%.

Verlaging box 2 tarief

Het tweede tarief in box 2, het belastingtarief voor aanmerkelijk belang, gaat in 2025 omlaag. Vanaf 2025 wordt dit aangepast naar 31% (nu 33%) en wordt het belastbaar inkomen verhoogd naar € 67.804. Hierdoor kan het aantrekkelijker worden om van een eenmanszaak over te stappen naar een besloten vennootschap.

Verandering BOR

Het kabinet wil de voorwaarden van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) op een aantal onderdelen aanpassen. Het moet moeilijker worden om de BOR te misbruiken. En de Doorschuifregeling (DSR) is straks alleen nog op gewone aandelen van toepassing.

Transitievergoeding 

Transitievergoedingen, voor werknemers die al twee jaar ziek zijn en die je wilt ontslaan, worden straks alleen nog gecompenseerd aan werkgevers met minder dan 25 werknemers. 

Brandstofaccijns 

In april 2022 werd vanwege de energiecrisis de accijns op benzine, diesel en LPG tijdelijk verlaagd. Het kabinet wil deze verlaging tot eind 2025 overeind houden. De brandstofaccijnzen blijven gelijk: €0,79 voor benzine, € 0,52 voor diesel en € 0,19 voor LPG.

BPM voor plug-in hybride auto’s 

Momenteel gebruikt de Belastingdienst een speciaal bpm-tarief voor plug-in hybride auto’s. Vanaf 2025 zal dit speciale tarief verdwijnen en verandert de aanschafbelasting (BPM) voor plug-in hybride auto’s.

Elektrische bestelauto en motorrijtuigenbelasting

Per 2025 ga je motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen voor een elektrische bestelauto/bestelbus. Je krijgt wel 75% korting op het normale tarief. In 2026 verdwijnt deze korting en betaal je het normale tarief aan mrb over je bestelbus. 

Energiebelasting op aardgas 

Het nieuwe kabinet heeft besloten om de energiebelasting op aardgas te verlagen. Per 1 januari 2025 verlagen zij het tarief met € 0,028 per m³ gas. Dit tarief geldt tot een verbruik van 170.000 m³ per jaar. 

Salderingsregeling zonnepanelen 

Heeft jouw bedrijf zonnepanelen en lever je stroom terug aan het net? Het kabinet wil de salderingsregeling voor zonnepanelen aanpassen. Op dit moment mag je als kleinverbruiker de stroom die je teruglevert, verrekenen met de stroom die je gebruikt. Als je meer stroom teruglevert dan je gebruikt krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Na 1 januari 2027 kan dit niet meer. Er komt een nieuwe regeling waarbij je een vergoeding ontvangt voor de stroom die je teruglevert.

Prinsjesdagnieuwsbrief

MKB-Nederland heeft voor ondernemers een aparte Prinsjesdagnieuwsbrief gemaakt, die een eerste overzicht van de plannen voor het komende jaar, de lopende zaken en het economisch beeld schetsen. Download de Prinsjesdagnieuwsbrief.

 

Deel dit artikel: