Transitieplan voor overgang nieuwe pensioenregeling
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 juli 2024

Plan voor nieuwe pensioenregels

BpfBOUW, het bedrijfspensioenfonds waar alle werknemers conform CAO-Afbouw bij zijn aangesloten, gaat op 1 januari 2026 over naar de nieuwe regels voor pensioen. De nieuwe regels zijn door sociale partners nu uitgewerkt in een transitieplan.

Sociale partners, dus vakbonden en werkgeversorganisaties gezamenlijk, hebben bepaald hoe het pensioenfonds ‘moet’ overschakelen naar het nieuwe systeem. Er is een transitieplan opgesteld waarin afspraken staan over:

  • hoe de vernieuwde pensioenregeling voor bpfBOUW er vanaf 1 januari 2026 uit komt te zien;
  • hoe bpfBOUW overgaat naar deze vernieuwde pensioenregeling.

NOA heeft dit plan samen met Bouwend Nederland, AFNL, WoningBouwersNL, Vereniging van Waterbouwers, KNB, Branchevereniging Betonpomp Bedrijven, FNV, CNV, NBVT en VEBIDAK opgesteld. Dat gebeurde uiteraard in overleg met bpfBOUW. 

Hoe gaat het nu verder?

Het bestuur van bpfBOUW is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de vernieuwde regeling en de communicatie hierover. Het bestuur gaat nu het transitieplan beoordelen en vaststellen of het uitvoerbaar is. Hierbij kijkt bpfBOUW ook of het plan voldoet aan wet- en regelgeving, en of er geen groepen zijn die onevenredig nadeel ondervinden van de overstap op de vernieuwde pensioenregeling. Een besluit hierover volgt in de komende maanden.

Implementatie- en communicatieplan

BpfBOUW stelt vervolgens ook een implementatieplan op over hoe ze de vernieuwde regeling gaan uitvoeren. En ze maken een communicatieplan. Hierin vertelt bpfBOUW hoe ze de overgang aan deelnemers en werkgevers gaan uitleggen. Toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleren deze plannen. Na het akkoord van DNB gaat bpfBOUW per 1 januari 2026 over op de nieuwe regels voor pensioen.

Lees de samenvatting van het transitieplan of download de volledige versie.

Deel dit artikel: