Ondernemers bieden kabinet oplossingen voor de groeiende regeldruk
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
29 augustus 2024

Oplossingen voor hoge regeldruk

Veel ondernemers hebben last van de regeldruk die door de overheid wordt opgelegd. De veelheid aan regels zet een rem op ondernemerschap. Het schaadt ook de concurrentiepositie van internationaal ondernemende bedrijven. In de handreiking ‘Beter Geregeld’ bieden ondernemers nu zelf concrete oplossingen voor het verminderen van regeldruk.

Het rapport werd opgesteld door MKB-Nederland. Sinds vorig jaar heeft NOA-voorzitter John Kerstens zitting in het bestuur van MKB-Nederland: “Deze handreiking is ontwikkeld, om het kabinet concrete voorstellen te bieden om de hoge regeldruk in Nederland aan te pakken. Regels moeten ondernemers helpen, niet in de weg zitten. Dat laatste is nu te vaak het geval. Het wordt de hoogste tijd dat alle beloftes over “minder regeltjes” nu eindelijk eens worden waargemaakt. Dat is goed voor ondernemers, die tenslotte ondernemer zijn en geen boekhouder, èn voor Nederland.”

De handreiking is een uitwerking van de Ondernemersagenda ‘Vernieuwen, Versnellen, Verbinden’ die eerder dit jaar door MKB-Nederland werd gepresenteerd. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, overhandigde het rapport op 27 augustus aan Dirk Beljaarts, de nieuwe minister van Economische Zaken. Het handboek bevat een aantal concrete voorbeelden op het gebied van doorgeslagen regeldruk waar ondernemers dagelijks tegenaan lopen. Een van de voorbeelden is dat Nederland het enige land in Europa is waar ondernemers verplicht externe toetsing moeten inhuren voor de Risico-Inventarisatie & Evaluatie – waarbij dat ook nog eens door drie verschillende deskundigen moet worden getoetst. Dit is een extra kostenpost van 500 miljoen voor ondernemers.

Meetbare reductiedoelstellingen

De meest effectieve methode voor het aanpakken van regeldruk zijn meetbare reductiedoelstellingen. Voor het gehele bedrijfsleven zou er een nullijn moeten gelden (one in, one uit). Voor individuele sectoren is het MKB-Indicatorprogramma een succesvolle methode gebleken om regeldruk op kosten en werkbaarheid in kaart te brengen. Dit programma is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZ, MKB-Nederland en enkele branches waarbij vijf vergelijkbare bedrijven binnen een sector worden doorgelicht. Voor deelnemende sectoren is regeldrukreductie van -25% haalbaar.

ATR-adviezen

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) is eerder in het leven geroepen om politiek en overheid te adviseren over regeldrukeffecten van voorgenomen wet- en regelgeving. Ondanks dat meer dan de helft van de adviezen van dit college negatief is, gaat het merendeel gewoon door. In de handreiking staat dus ook opgetekend dat het ATR een groter mandaat moet krijgen om regeldruk te verminderen. Ook zou er in de beginfase van nieuwe wetgeving veel scherper getoetst moeten worden op regeldruk.

Download de handreiking ‘Beter geregeld’

Deel dit artikel: