Werkgevers die werknemers willen helpen om te verduurzamen, kunnen middels een personeelslening een fiscaalvriendelijke aankoop van een thuisaccu of laadbox mogelijk maken. Let er wel op dat een in beton gegoten paal onderdeel wordt van onroerend goed en dat dan andere regels gelden.
Door de energietransitie zal het steeds vaker voorkomen dat werknemers thuis een elektrische auto (of bus) gaan opladen. Werkgevers, die hun werknemers daarbij willen helpen, kunnen het rentevoordeel van de personeelslening voor een thuislaadaccu aanwijzen als eindheffingsbestanddeel. Dit kan alleen als de thuisaccu na installatie geen bestanddeel wordt van de eigen woning van de werknemer. Een staande, in beton gegoten laadpaal zal door natrekking van de grond bijvoorbeeld wél tot het onroerend goed/de eigen woning gaan behoren.
Werkgevers kunnen het rentevoordeel van de personeelslening voor een thuisaccu als eindheffingsbestanddeel aanmerken. Dit is mogelijk, omdat de thuisaccu na installatie geen bestanddeel van de eigen woning wordt. Dit is anders als de eigenaar van de woning zelf voorziet in de energiebehoefte (off-grid of zelfvoorzienend). De accu wordt dan een essentieel onderdeel van de stroomvoorziening en is dan civielrechtelijk een bestanddeel van de eigen woning.
Een laadbox, die aan de wand wordt bevestigd, wordt geen bestanddeel van de eigen woning, waardoor het rentevoordeel als eindheffingsbestanddeel mag worden aangewezen.
Het advies is om eerst je accountantskantoor/boekhouder te raadplegen alvorens een dergelijke regeling met je werknemer af te spreken.