Om de doelstelling van 2030 te behalen, is de overheid samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties tot een Klimaatakkoord gekomen. Dit is een pakket aan maatregelen waarmee het politieke reductiedoel van 49% in 2030 moet worden gerealiseerd. In dit akkoord staan afspraken met verschillende sectoren over maatregelen die de komende 10 jaar genomen moeten worden om de klimaatdoelen te halen. We zoomen in op de afspraken over de gebouwde omgeving.
Download de pdf op ware grootte
Drieënhalf jaar nadat bijna tweehonderd landen in Frankrijk het Parijse Klimaatakkoord sloten, presenteerde Nederland vrijdag 26 juni een eigen klimaatakkoord. Het doel van de honderden maatregelen is om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Na anderhalf jaar onderhandelen ligt het er eindelijk, maar of iedereen er blij mee is? Over dertig jaar moeten we vrijwel geen CO2 meer uitstoten en in 2030 de helft (49 %) minder dan in 1990. Om daar te komen gaan binnen tien jaar de kolencentrales dicht moeten we de komende dertig jaar van het gas af. Wat betekent dit akkoord concreet voor de gebouwde omgeving?
In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Er moet flink wat gebeuren in 31 jaar tijd. Als eerste stap moeten in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. In het Klimaatakkoord staat dat dit wijk voor wijk moet gebeuren, in een steeds hoger tempo. De gemeentes weten in 2021 welke wijk wanneer aan de beurt is.
Download de pdf op ware grootte
Het gaat niet alleen om woningen, ook kantoorpanden en bedrijfsgebouwen moeten verduurzamen. Doelstelling is dat leven, wonen en werken duurzaam en comfortabel wordt, op een manier die voor iedereen haalbaar én betaalbaar is. Om dit te bereiken, zijn in het akkoord globaal de volgende instrumenten bepaald:
Er zijn meerdere video’s over het Klimaatakkoord en wat dit betekent voor de gebouwde omgeving. Ga naar de playlist op YouTube.