Vakbonden FNV en CNV hadden hun leden opgeroepen om op woensdag 11 september mee te doen aan collectieve acties. Ze wilden het kabinet zo duidelijk maken dat de zogenaamde ‘RVU-regeling’ (ook wel zware beroepenregeling genoemd) voor onbepaalde tijd moet worden verlengd en ook moet worden verbeterd.
Al enige tijd wordt er met verschillende acties op aangedrongen dat werknemers met een zwaar beroep vervroegd moeten kunnen uittreden. De RWU-regeling maakt het mogelijk dat een werknemer onder voorwaarden maximaal drie jaar eerder met pensioen kan. Die regeling loopt echter af en het kabinet wilde nog geen uitspraken doen over verlenging ervan. Daarom werden er de afgelopen weken steeds meer stakingen georganiseerd. In de metaal, de schoonmaakbranche, in havens, de zorg, bouw en industrie. Door politie stakingen gingen diverse voetbalwedstrijden niet door en door landelijke ov-stakingen werden dienstregelingen tijdelijk stil gelegd. FNV en CNV Vakmensen riepen dus ook werknemers in de afbouw op om 11 september het werk neer te leggen. Op een drietal locaties in het land werd een manifestatie gehouden om de regering aan te geven dat de zware beroepenregeling moet blijven én moet worden verbeterd.
Om zicht te krijgen op de impact van deze acties vroegen we NOA-leden om het ons door te geven als werknemers gehoor gaven aan de oproep van vakbonden. Een lidbedrijf meldde dat drie werknemers naar de stakingsmanifestatie in Eindhoven gingen.
NOA heeft de vakbonden al tijdens de laatste CAO-onderhandelingen bevestigd dat wij positief staan tegenover een verlenging van de fiscaal vriendelijke mogelijkheid om gebruik te maken van de RVU-regeling. Wij hebben daarnaast toegezegd dat we, als er zo’n verlenging komt, met vakbonden in gesprek zullen gaan om te kijken of en hoe de regeling dan in onze sectoren wordt verlengd. Overigens kent de afbouw naast deze regeling voor oudere werknemers ook de zogenaamde 80/90/100-regeling.