Let op telefoonkosten in het buitenland
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
06 juli 2023

Bellen en internetten op vakantie

De vakantie staat voor de deur, dus geven we graag nog wat suggesties om een hoge telefoonrekening te voorkomen. Helaas komt het nog regelmatig voor dat mensen onaangenaam verrast worden na een heerlijke vakantie in het buitenland. Mobiel dataverkeer is namelijk op sommige plekken nog steeds mega duur.

De risico’s op hoge telefonierekeningen zijn de laatste jaren flink ingeperkt, maar je wilt niet diegene zijn die achteraf tóch verrast wordt met enorme bedragen. Er zijn namelijk een aantal plekken die extra aandacht verdienen. Het is goed om te weten dat het netwerk op zee niet onder het Europese netwerk valt en Turkije ook niet. Als je er zeker van wilt zijn dat je geen hoge rekening ontvangt, dan is het beste advies om dataroaming uit te zetten.

Dataroaming

Ook als je dataroaming hebt uitgezet, is het heel verleidelijk om tussendoor even in te schakelen (omdat je ter plaatse even iets op wilt zoeken bijvoorbeeld). Binnen enkele seconden kun je dan veel MB’s gebruiken, omdat je telefoon meteen ook alle berichtjes en mailtjes binnenhaalt.

Binnen de EU

Binnen de EU betaal je voor bellen en internet hetzelfde als thuis. Dit geldt ook voor IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Maar in het buitenland verbruik je vaak meer data waardoor je je bundel kunt overschrijden. Als dat gebeurt, kan door je aanbieder een toeslag worden berekend. Het kan aanbevelenswaardig zijn dit voor vertrek even na te kijken.

Let op in Turkije en Zwitserland

De voordelige EU-regels gelden in Turkije en Zwitserland niet bij elke provider. Alleen Vodafone heeft in Turkije dezelfde voorwaarden. Bij andere aanbieders kost internet al snel € 2,50 per MB.

Grensgebieden

In grensgebieden van EU-landen kan het voorkomen dat het telefoonnetwerk overschakelt naar een naastgelegen niet-EU-land. Je mobiel schakelt automatisch over, zonder dat je het doorhebt. Verblijf je in een grensgebied met een niet-EU land, dan kun je beter zelf het netwerk instellen.

Vliegen en varen

Het maritieme netwerk valt niet onder het Europese netwerk, dus het beste kun je tijdens een vlucht of boottocht dataroaming uitzetten.  

Buiten de EU

Bellen en internetten buiten de EU is vaak erg duur. Maar ook een leuk vakantiekiekje via WhatsApp versturen kan in de papieren lopen. Op het tarievenblad van jouw abonnement kun je zien wat de kosten per land zijn. Als je langere tijd buiten de EU verblijft, kan het lucratief zijn om een lokale (prepaid) simkaart te kopen.

Bellen en gebeld worden

Als je buiten de EU naar een Nederlands nummer belt, dan betaal jij de belkosten naar Nederland. Dit geldt dus ook als je een medereiziger belt, die net even verderop is. Ben je buiten de EU en je wordt vanuit Nederland gebeld? Ook dan betaal jij het buitenland tarief, omdat de beller wordt beschermd tegen hoge belkosten.

Openbare WIFI

Let ook goed op bij plekken waar openbare WIFI is. Die netwerken zijn lang niet altijd betrouwbaar en je wilt natuurlijk niet gehackt worden. Hotels, campings, restaurants et cetera faciliteren daarom eigenlijk altijd een WIFI-netwerk met een wachtwoord.

Deel dit artikel: