Idee van Bambam Steenhouwers leidt tot succesvol evenement
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
26 september 2024

Ambachtsplein Leiden

Iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van ambachtelijke technieken kon op 14 en 15 september zijn of haar hart ophalen in Leiden. Daar konden bezoekers met eigen ogen zien hoe vakmanschap tot leven komt en zelf ook de handen uit de mouwen steken. NOA-bedrijf Bambam Steenhouwers organiseert al meerdere jaren - en steeds op grotere schaal - een geweldig evenement tijdens het Open Monumentendagen.

Twee dagen lang konden bezoekers van de Ambachtsmarkt kennismaken met allerlei mooie ambachten. De natuursteenspecialisten van Bambam Steenhouwers gaven enthousiast en geduldig uitleg aan mensen die wilden leren hoe je een letter in steen hakt, maar ook hoe je zware natuursteenblokken kunt hijsen of verplaatsen. Op het Ambachtsplein waren ook de Stucgilde-leden Delstuc en Elvee Stucwerk aanwezig om te laten zien welke kunstwerken je van gips kunt maken. In totaal waren er 15 ambachten te bewonderen, en bezoekers konden zelf ervaren hoe leuk handwerk is.

Passie voor ons vak overbrengen

Voor iedereen was er iets te beleven. In twee dagen tijd konden de ambachtslieden 3.200 bezoekers informeren. “We mogen best wel van een succes spreken”, vertelt Sam Ezra Janse van Bambam Steenhouwers bescheiden. “Het begon 12 jaar geleden, toen mijn vader werd gevraagd om tijdens het Open Monumentendagen ons monumentale pand open te stellen voor bezoekers. Dat wilden we graag doen, en toen bedachten we dat het ook leuk zou zijn om bezoekers meer te laten zien. We hebben namelijk een liefde voor ons vak en willen heel graag dat jong en oud daarmee kennis kunnen maken."

"Elk jaar wordt het iets groter: op ons plein - dat we voor de gelegenheid helemaal leeg halen en inrichten met een podium, marktkramen en horecavoorzieningen - laten we zien wat je als ambachtsman of -vrouw allemaal kunt maken en hoe fijn het is om met je handen te werken. We hopen mensen te inspireren om achter die computer vandaan te komen; zelfs als je wat ouder bent, mag je wat ons betreft besluiten dat een carrièreswitch mogelijk is, als je daar gelukkig van wordt. In totaal lieten we 15 ambachten zien. Op zondagmiddag om 14:00 uur waren we door onze natuursteenplaatjes heen, waar bezoekers een letter in konden hakken. Volgende keer moeten we er dus nog meer maken. Het kost behoorlijk wat voorbereidingstijd en je bent het hele weekend druk bezig, maar het is geweldig om zoveel mensen onze liefde voor het vak te laten zien.”

Geïnspireerd?

Wellicht is het voor andere NOA-leden ook mogelijk om in hun vestigingsplaats, of bij een monumentaal pand waar werkzaamheden zijn verricht, tijdens het Open Monumentendagen iets te laten zien. Hoe meer ambachtslieden laten zien hoe mooi het vak is, hoe meer mensen we kunnen inspireren om te kiezen voor een beroep waar je met je handen mag werken.

 

Deel dit artikel:

Laatste nieuws