Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de afbouw. Opdrachtgevers schrijven het steeds vaker voor en afbouwbedrijven
vinden steeds vaker ook zelf dat ze hun steentje moeten bijdragen aan het leefbaar houden van onze planeet. NOA Magazine besteedt daarom in 2024 in iedere editie aandacht aan duurzaam afbouwen. Wat houdt dat precies in? Wat is er allemaal mogelijk en wat niet? Waar begin je en waar houdt het op? Bij Jaleco Totaal Projectafbouw is duurzaamheid in alles verweven.
Remon Janse, samen met zijn broer Rick tweede generatie Janse aan het roer van Jaleco, weet nog goed hoe hij, toen hij nog in het magazijn werkte, zag hoe oude platen glas- en steenwol zomaar in de afvalcontainer verdwenen. “Konden we daar niemand blij mee maken? Zeker nu steeds meer mensen de mond vol hebben van circulair bouwen vond ik dat zonde.” Sindsdien biedt Jaleco isolatiemateriaal en oude plafondpanelen dat uit renovatieprojecten komt gratis aan op Marktplaats. “Zo krijgt het ergens anders een tweede leven. Daar is duurzaam bouwen voor mij begonnen”, zegt Remon. Zijn vader Cock, die het bedrijf in 1985 oprichtte, vult aan. “Leveranciers zeggen wel dat ze duurzaam en circulair werken, maar de hoeveelheden oud isolatiemateriaal en oude plafondpanelen die bij de meeste afbouwbedrijven uit een project komen zijn te klein om op te halen en te recyclen. Dat wordt dus weggegooid. Wij halen alle materialen van de bouwplaats terug naar één van onze magazijnen en scheiden dat netjes. En wat nog bruikbaar is, bieden we dus aan op Marktplaats. Dat werkt hartstikke goed!" Het is in de branche vrij gebruikelijk om de materialen op projectbasis te bestellen, terwijl wij het materiaal groot inkopen en vervolgens via ons magazijn uitleveren."
Hoewel ook opdrachtgevers steeds vaker verwachten dat Jaleco zo duurzaam mogelijk werkt, komt het initiatief toch meestal van de afbouwer uit Nieuw-Lekkerland zelf. Cock: “Voor veel aannemers blijft de prijs toch leidend. Niet of je over de juiste certificering beschikt.” Robin Bakker, verantwoordelijk voor marketing en werkvoorbereiding: “Al merk je wel dat duurzaam en circulair bouwen steeds belangrijker worden. Zeker bij opdrachten die we voor overheden uitvoeren.” “Een mooi voorbeeld is het Tolplein Kiltunnel in Dordrecht”, vertelt Remon. “Daar hebben we de gehele binnenbouw gemaakt. Van metalstudwanden, systeemplafonds, heartfeltplafonds en volglaswanden binnen tot het buitenplafond van aluminium lamellen. Dat gebouw voldoet echt aan hele strenge eisen met een duurzaamheidslabel van A+++++. Daar zijn we trots op.” Een ander project betreft de eerste energieneutrale ijshal van Europa in Leiden, waar Jaleco de complete afbouw heeft verzorgd.
Terwijl Jaleco probeert zo duurzaam mogelijk te werken, ziet Cock Janse dat toeleveranciers duurzaamheid nog vaak met de mond belijden. “Die lijken er minder mee bezig. We praten er wel over met grote leveranciers, maar ik geloof hun duurzaamheidsclaims lang niet altijd. Maar we proberen ze wel mee te krijgen. Duurzaam ondernemen is namelijk niet alleen een keuze, maar ook een noodzaak om iets waardevols door te geven aan de volgende generaties. Het besef dat het echt nodig is om duurzaam te werken is heel belangrijk. Wacht ook niet tot opdrachtgevers het eisen, want als je zelf geen keuzes maakt, word je nooit gekozen.” Om aan de markt te laten zien wat er allemaal mogelijk is, opende Jaleco anderhalf jaar geleden een eigen Experience Center. “We hopen dat klanten daar inspiratie op doen”, zegt Remon. “We maken veel sporthallen, dus in ons Experience Center kun je zien en ervaren welke akoestische oplossingen we kunnen bieden voor sporthallen. Daarmee onderscheiden we ons van de markt”, stelt Robin. Naast het sportgedeelte zijn er ook kantoor- en vergaderruimtes gemaakt waar klanten verschillende plafond- en wandoplossingen kunnen ervaren. Ook hier probeert Jaleco zoveel mogelijk duurzame oplossingen te laten zien.
Duurzaamheid gaat bij Jaleco echter verder dan alleen het klimaat. Ook het personeelsbeleid is erop gericht mensen zo lang en gezond mogelijk bij het bedrijf te laten werken. Robin: “Om die reden organiseren we heel veel sportieve activiteiten voor onze mensen. Niet alleen om iedereen fit te houden, maar ook voor de sfeer op de werkvloer is dat belangrijk.” Remon: “En vergeet de Afbouwacademie niet. Wij bieden al onze medewerkers cursussen en opleidingen aan zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Dat is belangrijk in een tijd waarin het moeilijk is om goede mensen te vinden.” “Klopt”, zegt Robin. “Er werken hier best veel jongens zonder bouwopleiding. Dat geldt zelfs voor mijzelf en Remon." Waarop die laatste aanvult: "We nemen liever iemand aan die goed in ons team past. De kneepjes van het vak kunnen we ze hier wel leren. En op die manier werken hier best veel vrienden van elkaar. En dat trekt weer goede nieuwe mensen aan. Ook daarin onderscheiden wij ons.” De visie van Jaleco op duurzaamheid gaat dus verder dan alleen het milieuvriendelijk maken van het eigen werk. Het is een oproep aan de gehele sector om vooruit te kijken en verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst. "We hopen andere bedrijven te inspireren om ook deze weg in te slaan. Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het bedrijfsleven," concludeert Cock.