Check of je erin mag
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 september 2024

6 vragen over Zero-emissiezones

Al 29 gemeenten hebben een besluit genomen dat er een zero-emissiezone wordt ingevoerd, of doen daar momenteel onderzoek naar. Weet jij al welke gemeenten je per 1 januari 2025 niet meer zonder volledig uitstootvrije bestel- of vrachtwagen in komt?

Er gelden tot 2030 een aantal overgangsregelingen, zodat ook jongere voertuigen met een ontheffing in de ZE-stadscentra worden toegelaten. 

We zetten een aantal zaken op een rijtje, zodat je per 1 januari a.s. niet verrast kan worden.

Binnen een ZE-zone, wat staat voor zero-emissiezone, moeten bestel- en vrachtwagens vanaf januari 2025 uitstootvrij zijn, of een vrijstelling of ontheffing hebben. De website opwegnaarzes.nl laat op een landkaartje zien welke gemeenten met ingang van 2025 de ZE-zone invoeren, en welke een of twee jaar later.

Op www.opwegnaarzes.nl kun je een Zero-Emissie kentekencheck doen: je voert het kenteken in, waarna je uitleg krijgt of jouw bestel- of vrachtwagen wordt toegelaten, of dat je een ontheffing moet aanvragen.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de RDW een centraal loket geopend voor deze ontheffingen. Omdat er waarschijnlijk heel veel ontheffingen worden aangevraagd, raden we aan om tijdig te checken of jouw voertuig met of zonder ontheffing een ZE-zone in mag. Heb je een ontheffing nodig, vraag deze dan zo snel mogelijk aan op www.rdw.nl/ontheffing-zero-emissie. Anders loop je het risico dat jouw aanvraag op 1 januari 2025 nog niet behandeld is.

Wil je door invoering van de ZE-zones je voertuig eerder vervangen dan je van plan was? Let dan goed op de nieuwe regels én op de subsidiemogelijkheden. Op opwegnaarzes.nl/subsidies staat een overzicht van regelingen voor de aanschaf van emissieloze vrachtauto’s, bestelauto’s en laadpalen.

Een tijdje terug stonden de media er bol van: als je een zero-emissie bus wilde rijden, moest je misschien wel een rijbewijs C gaan halen. Op dit moment geldt er een tijdelijke vrijstelling voor de rijbewijs C-plicht voor zero-emissie bedrijfsvoertuigen boven de 3.500 tot 4.250 kg met een tenaamstelling vóór 1 oktober 2023. Er is wetgeving in de maak om deze rijbewijseis permanent te verlichten. Let er op dat nieuwe voertuigen, die in oktober 2023 en later zijn geregistreerd, niet langer vrijgesteld zijn totdat de wetswijziging definitief is.

Als je inlogt op het besloten ledengedeelte van noa.nl kun je naar het dossier E-rijden. Daar vind je nog meer linkjes. Bijvoorbeeld voor een stappenplan om elektrisch te gaan rijden, een website met e-bestelbus vergelijkingen, een online laadsimulator en een webtool om de TCO van een elektrische vrachtwagen te berekenen. 

Deel dit artikel: