Vorig jaar deed Buildsight in opdracht van het Platform voor Visie en Strategie van de Afbouw onderzoek naar de marktomvang van na-isolatie. Een werkgroep ging aan de slag om de conclusies uit het onderzoek over het voetlicht te brengen. Er is namelijk veel werk aan de winkel…
Buildsight heeft berekend dat de marktvolumes voor na-isolatie aan bestaande woningen de komende jaren verder zullen groeien. Volgend jaar zal zo’n 6 miljoen m2 geveloppervlak moeten worden voorzien van na-isolatie. Dat kan middels spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie óf binnenisolatie. Volgens bevraagde partijen heeft spouwmuurisolatie, vanwege de kosten én het gemak waarmee dit kan worden gedaan, de voorkeur. Maar… de meeste woningen die vóór 1974 gebouwd zijn, hebben in de spouw onvoldoende ruimte om met spouwmuurisolatie de benodigde isolatiewaarde te realiseren. Op basis van de huidige woningvoorraad is berekend dat maar liefst 3.413.000 woningen hierdoor niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Omgerekend betekent dit in totaal 184 miljoen vierkante meter geveloppervlak dat zou moeten worden voorzien van buitengevel- of binnenisolatie.
“Er liggen enorme kansen voor onze afbouwsectoren”, meende Gerard Troost vorig jaar al nadat Buildsight het onderzoek opleverde. Gerard Troost is projectleider van de werkgroep, omdat hij enorme kennis heeft over buitengevelisolatiesystemen met gepleisterde afwerking en steenstrips, maar ook omdat hij jarenlang via stichting Gevelgarantie werknemers liet opleiden. “We hebben een meerjarenplan opgesteld om deze enorme klus te klaren. Er moeten méér mensen worden opgeleid om dit werk te kunnen doen. En we moeten veel meer bekendheid geven aan de mogelijkheden om gevels middels een buitengevelisolatiesysteem of binnen isolatiesysteem op een juiste wijze te verduurzamen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat woningeigenaren en vastgoedbedrijven hier zeer geringe kennis over hebben en dat ze het lastig vinden om iemand te vinden die hier onpartijdig goed advies over kan geven.”
Afgelopen maanden zijn er diverse afspraken geweest op de ministeries van binnenlandse zaken en economische zaken, waarbij helder uiteen is gezet wat er nodig is om de woningvoorraad op de juiste wijze te verduurzamen. “We hebben ambtenaren uitgelegd dat het heel interessant is om traditionele verwarmingssystemen te vervangen door laagtemperatuur verwarmingssystemen en die dan te combineren met gevelisolatie”, vertelt NOA-voorzitter John Kerstens. “Nederland staat voor de uitdaging om woningen energiezuinig te maken en gasloos te gaan verwarmen. Gevelisolatie speelt daarbij een cruciale rol.” “Bovendien zorgt gevelisolatie voor een enorme verhoging van het wooncomfort”, vult Jan van de Heuvel, voorzitter van het innovatieplatform aan. “Woningen krijgen een aangenaam binnenklimaat en houdt geluidsoverlast van buiten tegen. Daarom willen we ook energieadviseurs opleiden, zodat zij woningeigenaren goed kunnen informeren over de voordelen van gevelisolatie, de beste methoden voor hun specifieke situatie én de mogelijke subsidies en financiële voordelen.”
Het is enorm belangrijk dat alle aanwezige kennis in de sector met elkaar wordt gedeeld en dat we samen optrekken met andere informatieverstrekkers. We willen samen met overheidsinstanties, onderzoeksinstellingen en andere brancheorganisaties een gezamenlijke kennisbank opzetten en relevante informatie delen met de markt. Als er daarnaast ook nieuwe isolatiematerialen en -technieken worden ontwikkeld, zetten we als branche écht in op kwaliteitsborging om de duurzaamheid en effectiviteit van gevelisolatieprojecten te waarborgen.