In veel kant en klare afbouwproducten zoals dunpleisters zitten schadelijke stoffen. Vooral de conserveringsmiddelen en witmakers kunnen - zeker als ze bij het spuiten vernevelen - irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. Bovendien zijn de veel gebruikte biocides, bedoeld om schimmels te doden en de houdbaarheid te vergroten, uitermate giftig en slecht voor het milieu. Tri-al B.V. ontwikkelde daarom een nieuwe productlijn, Calstar® ECO-Line geheten, die volledig vrij is van deze schadelijke stoffen. Een proef op de som leert dat het product ook nog eens beter te verwerken is.
“Ik kan in dezelfde tijd drie keer zoveel oppervlakte verwerken”, stelt stukadoor Dennis Hin. Hin werkt in Vijfhuizen, een dorp dat ligt ingeklemd tussen Schiphol en Haarlem, samen met collega Jacob Burger namens de VAB Afbouw Groep in vijf nieuwbouwwoningen. Ze leggen de laatste hand aan de wanden: Burger spuit met een airless wormpomp van Schoonewil in razend tempo de kant en klare Calstar-Eco Plast op de muren en Hin strijkt ze daarna vliegensvlug glad met in iedere hand een spackmes. “Dit spul heeft een enorm vullend vermogen”, legt Hin uit. “Een ander voordeel is dat het zich ook prima laat verwerken op ondergronden die nog niet kurkdroog zijn. In deze tijd waarin snelheid voor veel opdrachtgevers steeds belangrijker is, scheelt dat behoorlijk. Wij hoeven bijvoorbeeld ook geen hele dag te wachten tot we een tweede laag kunnen spuiten. We kunnen ‘s middags al over de wanden die we vanochtend voor het eerst hebben gesmeerd.”
Hin krijgt bijval van Gert Vermeij, commercieel directeur van Tri-al Afbouwmaterialen en ooit zelf ook als stukadoor begonnen. “Kant en klare dunpleisters bestaan nog maar een paar jaar en veelgehoorde kritiek van stukadoors is dat het te snel droogt. Calstar-Eco Plast kun je dikker opbrengen en veel beter smeren. Maar dat is niet de belangrijkste reden dat we het hebben ontwikkeld: dat is echt vanwege de gezondheid van afbouw medewerkers en vanwege het milieu. Niet voor niets hebben we deze producten uitgebreid laten testen door de toonaangevende Duitse certificeerder eco-Institut. En bij de ontwikkeling hebben we nauw samengewerkt met verwerkers, waaronder VAB Afbouw Groep.” Projectleider Edwin Kras van de VAB Afbouw Groep knikt bevestigend. “VAB wordt steeds groener. En dat doen we bewust. Stukadoors hebben al een zwaar beroep en dan wil je ze niet ook nog de hele dag blootstellen aan gevaarlijke stoffen. In de nieuwbouw stappen we daarom volledig over op Calstar-Eco Line. In de eerste plaats vanwege de gezondheid van onze medewerkers, maar ook omdat ik van de jongens hoor dat het gewoon een heel fijne pleister is om mee te werken.”
Twee deuren verderop in de straat is collega Daniëlle Kluft druk met het schuren van de wanden die een paar dagen eerder door Hin en Burger zijn gepleisterd. De uitermate gladde wanden worden daarna met vliesbehang beplakt. “Deze vijf woningen worden binnenkort door ontwikkelaar Wilma Bouw verhuurd en worden dus zo compleet mogelijk afgewerkt”, legt Kras uit. “De andere 25 huizen in dit nieuwbouwproject zijn koopwoningen. Daarvan hebben wij in de afgelopen maanden, in opdracht van hoofdaannemer HSB, ook de afwerking van de wanden en plafonds voor onze rekening genomen. Maar de afwerking hoefde daar net iets minder luxe. In deze huurhuizen hoeven nieuwe bewoners alleen maar de gordijnen op te hangen en de meubels neer te zetten. Verder is alles netjes door ons afgewerkt: plafonds, wanden en zelfs de vloeren.” Vermeij legt daarop uit dat de met Calstar-Eco PLast afgewerkte muren in principe met alles te bewerken zijn. “Latex, behang, muurverf. Alles kan erop. En je hoeft nergens te primeren of anderszins voor te behandelen. Uiteindelijk scheelt je dat toch een paar werkgangen en dat compenseert dan weer de iets hogere prijs.”
“Ja, het is wat duurder”, beamen Hin en Kras. “Maar dat verdien je door de snelheid van werken zo weer terug. “Voor mij telt het duurzaamheidsaspect echter dubbel en dwars mee”, zegt Hin. “Groener en duurzamer werken doe je in deze branche namelijk vooral voor jezelf en voor de planeet. Want de gemiddelde klant wil er niet extra voor betalen.” “Klopt,” zegt Vermeij. “Voor Tri-al was dat ook de belangrijkste reden om deze productlijn te ontwikkelen. Ik ben in mijn vrije tijd hobby-imker. Vooral de biociden in veel gangbare dunpleisters zijn giftig voor bijen. Mijn hobby was dus een belangrijke motivatie om die biociden volledig uit ons product te verwijderen.” Op de vraag of opdrachtgevers niet veel vaker gezonde en milieuvriendelijke afbouwproducten zouden moeten voorschrijven glimlachen Vermeij en Kras. “Tsja, in feite mag een opdrachtgever in een bestek nooit een bepaald merk voorschrijven. Ze mogen alleen kwaliteitseisen aan de afwerking stellen. Afbouwers mogen zelf bepalen met welke merken ze werken,” antwoordt de eerste. Waaraan Kras toevoegt: “Ik zie wel een kentering. Voordeel van de personeelsschaarste is dat bedrijven beter voor hun mensen gaan zorgen. Duurzaam en gezond werken hoort daarbij. Calstar-Eco is de eerste, maar ik weet zeker dat andere fabrikanten niet achter blijven. Deze trend is niet te stoppen.” Vraag er naar bij uw leverancier.
Midden in het dorp Vijfhuizen in de Haarlemmermeer stond tot voor kort een vrijstaande villa met 1 hectare grond eromheen. De villa is gesloopt en op de vrijgekomen plek heeft het Volendamse bouwbedrijf HSB in opdracht van ontwikkelaar Wilma Bouw uit Utrecht in het afgelopen jaar 30 nieuwbouwwoningen gebouwd. Vijfentwintig huizen zijn verkocht en vijf worden binnenkort door Wilma Bouw in de vrije sector verhuurd. VAB Afbouw Groep heeft de afwerking in alle huizen verzorgd.
Naast Calstar-Eco Plast bestaat de volledige productlijn uit een finisher (Calstar-Eco Finish) en een decoratieve afwerking (D’Eco). De gehele Calstar Eco-Line is gebaseerd op grondstoffen die volledig vrij zijn van biocides en titaandioxide. De producten zijn vochtregulerend en hypoallergeen en door het reukloze karakter kan het direct in de woonomgeving worden aangebracht. Het hoofdbestanddeel bestaat uit een industrieel restproduct waardoor het de afvalstroom reduceert en bijdraagt aan het circulaire bouwen. De Calstar Eco-Line wordt in Nederland geproduceerd waardoor goede werkomstandigheden zijn gewaarborgd en logistieke handelingen worden gereduceerd.