De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een nieuw dashboard gelanceerd waarin de voortgang van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen wordt gemonitord. Het dashboard bevat nu informatie over woningnieuwbouw en wordt komende tijd verder uitgebreid met utiliteitsbouw en biobased isolatiematerialen.
RVO verzamelt informatie over de teelt van vezelgewassen en stelt een uitgebreide materialenmonitor op om inzicht te krijgen (en te geven) in het gebruik en aandeel van biobased bouwmaterialen in de bouwsector (B&U en GWW). Ook zullen Nederlandse producenten en verwerkers van biobased (bouw)materialen geïnterviewd worden over hun productie, productieproces en productiecapaciteit.
Om uiteindelijk tot een grotere toepassing in de bouwsector te komen, zijn alle onderdelen in de productieketen van biobased bouwmaterialen essentieel. Zowel de teelt van de grondstoffen, verwerking tot halffabricaten en producten, als de toepassing van de materialen zullen zich verder moeten ontwikkelen. Hierbij is het belangrijk dat opschaling binnen de keten in balans blijft, om tekorten of overschotten die ontstaan in de vraag of aanbod te voorkomen. Het Dashboard Nationale Aanpak Biobased Bouwen biedt inzicht in de voortgang van de gehele keten.
De ambitie om de toepassing van biobased bouwmaterialen op te schalen is belangrijk voor de verduurzaming van de bouwsector (CO2-reductie) en als onderdeel van de circulaire (bouw)economie.
Het aandeel biobased materiaal in Nederland (steekproef in 4e kwartaal 2024 opgeleverde nieuwbouwwoningen) is minder dan 3% van de totale massa van alle opgeleverde nieuwbouwwoningen. Het laagste aandeel biobased materiaal is te vinden in de categorie 'appartementen'. Vrijstaande woningen, 2 onder 1 kap en rijwoningen hebben een aandeel biobased massa in de orde van grootte van 2,5%.
Het aandeel nieuwbouwwoningen met een hoger aandeel dan 30% in de massa aan biobased materialen is klein. Maar het is belangrijk hierbij te melden dat een groter aandeel van de nieuwbouwwoningen wel meer dan 20% biobased materialen bevat, ook als gekeken wordt naar de massa inclusief fundering. Verder is het opmerkelijk dat het aandeel nieuwbouwwoningen met meer dan 30% biobased materialen voor het belangrijkste deel voortkomt uit houtbouwwoningen.
Aandeel woningen met minimaal 30% biobased materiaal, nieuwbouw per woningtype exclusief fundering (2024)
Nederland
Qua regionale spreiding zijn er verschillen in het aandeel. Zowel in landsdeel Noord-Nederland, maar vooral in Oost-Nederland is een hoger dan gemiddeld aandeel nieuwbouwwoningen met een aandeel in de massa van meer dan 30% biobased materialen (exclusief fundering).
Marktonderzoeksbureau Buildsight, dat voor NOA ook de Branchemonitor Afbouw bijhoudt, verzorgt nu voor RVO dit nieuwe dashboard over biobased bouwen. In het dashboard staan gegevens die zijn gebaseerd op een steekproef van nieuwbouwobjecten, waarbij de toegepaste bouwmaterialen zijn geregistreerd. De resultaten voor nieuwbouwwoningen zijn geëxtrapoleerd op basis het aantal opgeleverde woningen in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) om representatieve uitkomsten op woningtype en landsdeel te krijgen. De gegevens met betrekking tot de toepassing van biobased isolatiematerialen ten behoeve van de verduurzaming van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen zullen later dit jaar worden toegevoegd aan dit dashboard.