Economie in roerig vaarwater en vertrouwen nog laag
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
01 juli 2024

Nieuwste trends en analyse per sector

In opdracht van NOA maakt marktonderzoeksbureau Buildsight twee keer per jaar voor alle hoofdsectoren van NOA een trendanalyse. Tezamen met algemene ontwikkelingen in de bouw geeft dit een goed beeld voor de strategiebepaling. Alle leden van NOA kunnen de analyse van hun sector downloaden op het besloten ledengedeelte.

In het eerste kwartaal van dit jaar is het herstel van de Nederlandse economie gestokt. Groei van de industrie en de bouwsector bleef uit. Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal van 2024 met 0,1 procent gedaald. De productie binnen de industrie is volgens deze berekening met 3,8 procent gekrompen in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar en die binnen de bouwsector met 1,8 procent.

Net als het bbp kwakkelt het vertrouwen in de economie. Hoewel het vertrouwen onder consumenten in de eigen financiële situatie verbeterde en ook hun koopbereidheid verder herstelde, oordeelden ze in mei iets negatiever over de algemene economische situatie. De stemming onder producenten bleef in de eerste zes maanden van 2024 negatief.

De krimp van de investeringen in bouwwerken heeft geleid tot een krimp van de bouwproductie. Op jaarbasis leverde de bouwproductie in het eerste kwartaal 5,8 procent in. Een verdere daling van de woningbouwproductie zal dit jaar niet kunnen worden voorkomen. Het lijkt erop dat de productie dit jaar zal blijven steken op een niveau net onder de 60.000 nieuwe woningen. Voor 2025 en 2026 zit dankzij het aantrekken van de woningmarkt een geleidelijk herstel in het vat dat de productie in 2026 weer in de buurt van 65.000 nieuwbouwwoningen zal laten uitkomen.

Uit data van het CBS blijkt dat eind 2023 nog ruim 177.000 woningen in de pijplijn zitten. Dit zijn woningen waarvoor vergunning is verleend, maar die nog niet zijn opgeleverd omdat ze nog in aanbouw zijn of omdat de bouw nog moet starten.

Trendanalyse natuursteensector

Zoomen we verder in naar de afbouwsectoren, dan voorziet Buildsight in 2025 voor de natuursteensector weer een lichte groei van 2%. Dit jaar wordt echter een afname van 9% verwacht, waarbij voor natuursteen in de woningnieuwbouw zelfs een daling van 13% wordt geschat. Doordat er relatief weinig verhuisd wordt, zitten de kansen voor deze sector in verbouwingen van bestaande woningen. In de trendanalyse voor de natuursteensector is daarnaast ook een apart hoofdstuk besteed aan de ontwikkelingen van natuursteen in graven en urnen.

Trendanalyse plafond- en wandmontage

In de woningbouw wordt een groeiend aandeel van houtbouw gesignaleerd. Dit kan voor de plafond- en wandmontagesector tot meer werk leiden, al zal een deel daarvan prefab zijn. In de utiliteitssector groeide de afgelopen jaren de kantorenmarkt hard, maar daar wordt dit jaar een dip verwacht. Aangezien er in deze markt relatief veel gipsplaten en systeemplafonds worden verwerkt en er een groeiende vraag is naar hoogwaardig afgewerkte kantoorruimten wordt verwacht dat de markt zich snel hersteld.

Trendanalyse stukadoren & afbouw

Positief is de blijvend grote vraag en grote werkvoorraad, maar door het lage niveau van vergunning afgifte wordt dit jaar voor de stukadoorssector in de woningnieuwbouw een daling van 12% verwacht. De renovatiesector lijkt niet verder te dalen. Voor 2025 wordt een stabilisatie verwacht, maar dan zal de Nederlandse economie zich wel vanaf het derde kwartaal moeten herstellen.

Trendanalyse vloeren & terrazzosector

Voor de vloerensector is het groeiende aandeel van harde vloerafwerking positief; dit komt door de groei van laagtemperatuur vloerverwarming. Omdat komende jaren wordt verwacht dat er meer kleinere eengezinswoningen en appartementen worden gebouwd, is dit van invloed op het gemiddelde vloeroppervlak. Dit jaar wordt een marktdaling van 6% verwacht, maar voor 2025 – met de kanttekening dat de economie zich in het derde kwartaal van 2024 moet gaan herstellen – zit een groei van 4% in de peiling.

Alle trendanalyses zijn te downloaden in de Branchemonitor Afbouw. Leden en begunstigende leden kunnen deze analyses, maar ook andere onderzoeken en het online dashboard met conjunctuurcijfers en vertrouwensindicatoren, raadplegen en downloaden voor eigen gebruik.

Deel dit artikel: