Voorkom scheurvorming en opbollingen in houtskeletbouw woningen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 oktober 2024

Nieuwe kennispaper houtskeletbouw

Het Technisch Bureau Afbouw heeft een nieuwe kennispaper gepubliceerd over het aanbrengen van gipsplaten en een gestukadoorde afwerking in houtskeletbouw woningen en gebouwen. Houtskeletbouw is in opkomst, maar vraagt om extra kennis wanneer wanden en plafonds daarin worden gestuct. Zowel voor bedrijven in de droge afbouw als voor stukadoors een interessante kennispaper.

In de praktijk wordt het Technisch Bureau Afbouw (TBA) regelmatig geconfronteerd met problemen aan de gestukadoorde afwerking op wand- en plafondaansluitingen in houtskeletbouw (HSB) in woningen en gebouwen. Veelvoorkomende schadebeelden zijn scheuren en opbollingen van pleisterlagen bij inwendige hoeken en het losraken van metalen hoekbeschermingsprofielen bij uitwendige hoeken.

TBA-kennispaper 4

Om deze problemen te voorkomen, is de TBA-kennispaper 4, “Voorkomen van schade op wand- en plafondaansluiting bij het stukadoren van houtskeletbouw gevelvullende wandelementen”, ontwikkeld. In deze kennispaper gaan de onafhankelijk technisch adviseurs in op het schadebeeld, het afwerken/bewerken van houtskeletbouwelementen, de oorzaken van de schade, de initiële factoren die de schade beïnvloeden, het wel of niet toepassen van wapeningsgaas en aanbevelingen voor nieuwe projecten.

Spanningsgedrag door ontvochtiging en verwarming

Na de afbouwfase vindt er in de woningen of het gebouw binnen een kort tijdsbestek een ontvochtiging- en/of verwarmingspiek plaats, waarbij er een zeer snelle onttrekking van (bouw-)vocht uit de wanden plafondconstructie plaatsvindt. De ruimtes worden namelijk, naast natuurlijke ventilatie, vaak aanvullend ontvochtigd (sorptieapparatuur) en/of aanvullend verwarmd met warme lucht. TBA heeft geconstateerd dat vaak bij de uitwendige hoeken van raam- en deuropeningen, onder invloed van dit spanningsgedrag vanuit de houtskeletbouwconstructie en droging van de gipsvezelplaten, er scheurvorming en onthechting aan één zijde van de hoekbeschermingsprofielen ontstaat. En met name langs de flens van het profiel dat in het verlengde van het wandoppervlak is gesitueerd (dus niet aan de zijde van de neggekanten, waar ter plaatse nog wel eens een betere, lees: vochtbestendiger, beplatingsmateriaal is/werd toegepast). Om dit probleem van scheurvorming en onthechting van de voeg- of gestukadoorde afwerking te voorkomen, dan wel beter te leiden, is het van belang om de adviezen uit de kennispaper te volgen.

Download

Download de nieuwe kennispaper van TBA Voorkomen van schade op wand- en plafondaansluiting bij het stukadoren van houtskeletbouw gevelvullende wandelementen. Het advies is ook toegevoegd aan onze overzichtspagina met objectieve richtlijnen en adviezen.

Deel dit artikel: