Arbeidsinspectie start landelijke inspectieronde
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
20 november 2024

Landelijke rolsteigercontroles

Vanaf eind november 2024 gaat de Arbeidsinspectie het werken met rolsteigers weer actief controleren. In 2023 werd dit ook gedaan en werden teveel onveilige situaties geconstateerd. Daarom worden tot en met maart 2025 opnieuw landelijke rolsteigercontroles gedaan.

Tijdens de vorige landelijke controle actie van de Arbeidsinspectie in 2023 werd geconstateerd dat in 92% van de gevallen de rolsteiger niet veilig was opgebouwd, of niet veilig werd gebruikt. De Arbeidsinspectie bezocht toen vooral bouwlocaties waar schilders-, installatie- en gevelonderhoudsbedrijven werkten. Vanwege de veelheid aan gebreken wordt eind november 2024 opnieuw een inspectieronde opgestart.

In het Jaarplan voor 2025 van de Arbeidsinspectie staat opgetekend dat ‘dit jaar is gestart met een communicatieaanpak, die volgend jaar wordt geïntensiveerd. Hierbij wordt door middel van campagnes op sociale media aandacht besteed aan uiteenlopende arbeidsmiddelen, zoals rolsteigers, verreikers en hijskranen. Boodschappen over preventie worden op specifieke doelgroepen gericht die met zo’n arbeidsmiddel werken.’

Nieuwe inspectieronde

De inspecteurs van de Arbeidsinspectie gaan opnieuw op pad om het werken met rolsteigers te controleren. Deze landelijke inspectieronde loopt tot en met maart 2025. Als je zelf regelmatig werkzaamheden vanaf een steiger doet, let er dan op dat er veilig wordt gewerkt en bekijk samen of de steiger waarop gewerkt moet worden conform voorschriften is opgebouwd.

Waar kun je op letten:

  1. Voordat je een steiger opstapt is het altijd belangrijk om te controleren of de steiger op een stabiele ondergrond staat, de wielen op de rem staan, er voldoende valbeveiliging (leuningen en kantplanken) zijn gemonteerd, stabilisatoren goed geplaatst zijn en de steiger aan de gevel geborgd is.
  2. Zorg dat je de risico’s van het werken met de rolsteiger verwerkt hebt in je Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Daarbij hoort ook dat je beschreven hebt hoe je die risico beheerst. Het hebben van een RI&E met actueel Plan van Aanpak is een wettelijke verplichting.
  3. Medewerkers moeten goed geïnstrueerd zijn hoe een rolsteiger moet worden opgebouwd en hoe er veilig op kan worden gewerkt. Je kunt hierover een Toolboxmeeting houden. Volandis heeft hiervoor handige tips, een powerpointpresentatie en een factsheet. Bekijk de toolbox rolsteigers.
  4. Check het A-blad over rolsteigers.  
Deel dit artikel:

Laatste nieuws