Aan het begin van elk nieuw jaar maken veel mensen goede voornemens. Maar te vaak komt er (te) weinig van die goede voornemens terecht. We geven wat praktische tips om dat vastgestelde doel dit jaar toch echt te gaan halen!
Wil je iets veranderen in je onderneming? Of op persoonlijk vlak jezelf ontwikkelen? Groeien, of juist selectiever worden in wie er jouw klant wordt? Maak je doel concreet en maak een plan wat je allemaal wilt doen om dat aan het eind van het jaar te kunnen.
Veranderen is lastig en niemand anders die het zomaar voor je doet. Er wordt ook wel gesteld dat de lastigste persoon om goed te managen jijzelf bent. Dus bepaal voor jezelf wat er moet gebeuren, schrijf stapsgewijs op welke stappen je daarvoor wilt nemen, start met stap 1 en hou vol. Door anderen regelmatig te vertellen over jouw plan, verlies je jouw doel niet uit het oog.
Het is een valkuil voor veel ondernemers: altijd maar werken. Het staat daarom in de top 10 van goede voornemens: een goede balans tussen werk en privé. Meer hoeven we daar dan eigenlijk niet over te schrijven.
Je bent alle dagen druk met dagelijkse dingen, dus dan is het eenvoudig om op de automatische piloot door te gaan. Dan verandert er alleen niets. Plan in dat je regelmatig over de toekomst nadenkt. Maak afwegingen en durf te kiezen. En kijk dan meteen goed naar jouw bedrijfsrisico’s.
Een valkuil voor ondernemers is om alleen te doen waar je goed in bent. Want dat vind je waarschijnlijk ook het leukste om te doen. Maar daardoor leer je weinig nieuws. Wil je groeien als ondernemer? Dan moet je investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Volg dit jaar weer eens een cursus, of een opleiding. Doe eens iets dat buiten je comfort zone ligt; dat is spannend, maar het geeft ook nieuwe energie.
Veel voornemens mislukken, omdat we de verandering met ons denken en gedrag tegenhouden. Je voornemen en de daadwerkelijke actie om dat te bereiken hebben vaak te weinig verbondenheid om succesvol te zijn. Volgens onderzoek gaapt er een diepe kloof tussen ‘wat we willen’ en ‘wat we doen'. Wilskracht kan ons wel helpen om de boel in beweging te brengen, maar na verloop van tijd werkt ons brein ons tegen. We willen het één, maar doen het ander…’ Door je daar bewust van te zijn en regelmatig terug te kijken naar de doelen die je het opgeschreven of uitgeprint, helpt het je focus te houden en door te zetten.
Je moet dus een dagelijks patroon doorbreken. Volgens deskundigen lukt dat het beste om ‘een slechte gewoonte’ te vervangen door ‘een nieuwe goede gewoonte’. Hierbij betekent ‘goed’ dat de gewoonte meer energie oplevert dan dat het je kost om te doen. Kenmerken van een goede doelstelling zijn: er zit een uitdaging in, het is haalbaar en het spreekt tot de verbeelding. Een geweldige manier om je omgeving anders in te richten is hulp vragen. Deel je plannen met een aantal mensen die je regelmatig ziet. Spreek met hen af dat ze jou regelmatig vragen hoe het met de uitvoering van je plannen gaat.