Een robuuste, betaalbare en arbovriendelijke oplossing voor het aanbrengen van gietdekvloeren is Weber Cemfloor. Een product uit het assortiment van Weber Beamix dat wordt geproduceerd door een betonmortelcentrale. Eén van de centrales die Weber Cemfloor levert is Betoncentrale BouwOort Oss. Die bracht onlangs samen met Muller Bouw uit Oss in één dag 1000 vierkante meter aan in een appartementengebouw dat Muller Bouw in Berghem realiseert. Volgens de betrokkenen een geslaagde samenwerking.
Het woningbouwproject Bergse Veld is door Muller Bouw in samenwerking met Wagemakers bouw en ontwikkeling zelf ontwikkeld en bestaat uit één gebouw met 40 appartementen”, vertelt projectleider Rutger van Mierlo. De nieuwbouw telt drie woonlagen en is volledig onderkelderd. Er komen 12 sociale huurappartementen op de begane grond en op de verdiepingen 14 vrije sector huurappartementen en 14 koopappartementen. “Voor de vloeren hadden we in eerste instantie anhydriet in gedachten. Onze betonleverancier BouwOort stelde toen echter Weber Cemfloor voor. Onlangs hebben we de begane grond en de eerste verdieping ermee gegoten. En zoals ik dat nu kan beoordelen ging dat goed.” “Weber Cemfloor heeft een aantal voordelen ten opzichte van een anhydrietvloer”, zegt Thomas Goets van Betoncentrale BouwOort Oss. De betontechnoloog legt uit dat het bindmiddel in een anhydrietvloer uit gips bestaat. “En zoals bekend is gips nogal gevoelig voor vocht. Weber Cemfloor is een bindmiddel waarmee wij in onze centrale een cementgebonden gietdekvloer kunnen maken. Voordeel voor ons is dat wij er in onze centrale niets extra voor hoeven te doen, behalve een silo vrijmaken. Vervolgens gaat het eindproduct in onze betonmixers naar de bouwplaats waar een vloerenbedrijf het ter plaatse verwerkt.”
Weber Cemfloor kan in hele grote oppervlaktes worden gegoten. “We hebben al projecten gedaan van 2500 vierkante meter”, vertelt Edwin de Blois van Saint-Gobain Weber Beamix. Dat lukt je nooit met een traditionele zandcementvloer. Bovendien zijn die arbotechnisch niet meer van deze tijd. Weber Cemfloor heeft alle voordelen van een gegoten vloer en de goede eigenschappen van cement. Win-win dus.” En dan heeft De Blois nog niet eens genoemd dat een cementgebonden vloer sneller droogt en zich aan het einde van zijn levensduur veel gemakkelijker laat recyclen dan een vloer op gipsbasis. “Klopt”, stelt ook Goets. De gerealiseerde vloeren kunnen we na gebruik van het pand volledig hergebruiken. Na het slopen en breken blijft er een betongranulaat over, waarmee we het toeslagmateriaal in een betonmortel kunnen vervangen. Dit is een bewezen techniek die bij BouwOort al maximaal wordt toegepast. Hierdoor hebben we een Gouden CSC certificaat wat staat voor duurzaam en verantwoorde geproduceerde betonmortel en daar zijn we trots op. Een groot voordeel nu steeds meer opdrachtgevers eisen dat je circulair of afbreekbaar bouwt.”
Van Mierlo is te spreken over de gietvloer. “We maken veel sneller meters dan met een traditionele zandcementvloer en de verwerking gaat een stuk sneller dan een anhydrietvloer, omdat deze vloer sneller droogt. Dat scheelt ons in de bouwtijd. Ik heb me bovendien laten vertellen dat deze gietdekvloer een betere thermische geleid baarheid heeft dan conventionele vloersystemen. De appartementen zijn dus sneller en duurzamer te verwarmen.” “Klopt”, zegt De Blois. “Door de volledige omhulling van de leidingen wordt een maximale warmteoverdracht verkregen, waardoor het comfort en rendement wordt verhoogd. De ruimten worden sneller verwarmd met minder energie. Dat is in deze tijd ook erg belangrijk.”
Betoncentrale BouwOort was één van de eerste betoncentrales die proefprojecten met Weber Cemfloor draaide. Goets: “We zijn ongeveer drie jaar geleden begonnen met wat kleine vloertjes. Toen Saint-Gobain Weber Beamix Cemfloor vorig jaar overnam, kwam er een fors marketing- en sales apparaat bij. Sinsdien beschikken we over uitgebreide en goede productinformatiebladen en helpt Saint-Gobain Weber Beamix ons met de promotie. Nu kunnen we meters gaan maken.” De Blois vult aan: “Dat meters maken mag je best letterlijk nemen. Want met dit product zorgen we er ook voor dat je met minder mensen sneller grotere oppervlaktes kunt maken. In een tijd dat arbeid schaars is, is dat zeker ook een voordeel. Wij ondersteunen betoncentrales zo veel en goed mogelijk met adviezen en de juiste werkwijze. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor aannemers en vloerenbedrijven.” Of Muller Bouw in een volgend project ook voor de Weber Cemfloor kiest weet Van Mierlo nog niet. “Daarvoor wil ik eerst het eindresultaat zien als het gebouw helemaal klaar is. Maar de voortekenen zijn veelbelovend. De samenwerking van BouwOort en Saint-Gobain Weber Beamix is goed bevallen.”
Weber Cemfloor is zowel zwevend als hechtend een ideale dekvloer, die kan dienen voor alle mogelijke later aan te brengen eindvloeren, zoals tegels, PVC, PU, tapijt en parket. Door het hoge vloeigedrag kunnen in een staande werkhouding veel vierkante meters per medewerker per dag worden gerealiseerd en kan een hoge vlakheid worden bereikt. De dekvloer is de volgende dag beloopbaar.