De maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb wordt verkort naar 30 dagen. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid. Het wetsvoorstel is op 16 maart door staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer gestuurd.
NOA is verheugd dat dit wetsvoorstel nu in de Tweede Kamer ligt. De wetgeving draagt bij aan het dempen van een financieringsgat van 55 miljard euro ten nadele van het mkb als ‘gewoon op tijd betalen’ de norm wordt. Een kortere betaaltermijn is ook beter voor de liquiditeitspositie van kleinere bedrijven en ook voor hun doorgaans zwakkere onderhandelingsstatus. ‘Gewoon op tijd je geld krijgen’ is voor ondernemers ontzettend belangrijk, en niet meer dan normaal!
Staatssecretaris Mona Keijzer had een heldere onderbouwing: “Veel ondernemers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Het is van belang dat zij tijdig betaald worden en niet instemmen met een onnodig lange betaaltermijn. Laten we elkaar zeker in deze tijden helpen waar we kunnen. Met het verkorten van de betaaltermijn krijgt de mkb’er meer financiële ademruimte, beter zicht op de bedrijfskas en daarmee een grotere kans om de huidige economische crisis door te komen.” Ook minister Sander Dekker vindt dat “een halvering van de wettelijke betaaltermijn op z’n plaats is als je ziet dat grootbedrijven het mkb steeds langzamer betalen. Zeker nu.”
Onderzoeken laten al jaren zien dat kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, steeds later worden betaald in plaats van eerder. Grote bedrijven bepalen wanneer zij betalen en rekken de betaaltermijnen op. Uit cijfers van het ministerie EZK van begin vorig jaar blijkt dat 11 procent van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd dan waar zij zich prettig bij voelden.
Het is goed dat die betaaltermijn nu eindelijk wettelijk wordt verkort. We hebben lang op dit wetsvoorstel moeten wachten en zijn blij met de actieve lobby die onze koepelorganisatie MKB-Nederland hiervoor heeft verzorgd. We rekenen erop dat de Tweede Kamer het straks met voortvarendheid zal behandelen en aannemen.