Marktonderzoeksbureau Buildsight houdt in opdracht van NOA alle marktinformatie en trends in de gaten, zodat we in onze online Branchemonitor Afbouw telkens actuele informatie kunnen bieden. Als NOA-lid kun je vermelde ontwikkelingen en bijzonderheden gebruiken voor je bedrijfsstrategie. Heb je de laatste trendanalyse van jouw sector al gedownload en bestudeerd?
Buildsight voorziet krimp van de nieuwbouw. Zowel de woningbouw als de utiliteitssector hebben een dip. De renovatiemarkt blijft gelukkig redelijk stabiel. In de trendanalyses van Stukadoren & Afbouw, Natuursteen, Vloeren & Terrazzo en Plafond- & Wandmontage zijn de verwachte marktontwikkelingen voor de jaren 2025 en 2026 per deelsegment weergegeven. Dit jaar moeten bedrijven die actief zijn in de woning nieuwbouw, afhankelijk van hun sector, rekening houden met een krimp tussen de 8 en 13%. Als de Nederlandse economie zich in dit derde kwartaal van 2024 herstelt, zal het herstel van de woningbouw snel volgen, verwacht Buildsight.
Met de recente daling van de hypotheekrente en de stijging van de lonen zou de verkoop van nieuwbouwwoningen weer snel kunnen gaan stijgen. Hoewel er zeker sprake is van een stijging van de verkoop van nieuwbouwwoningen aan het begin van 2024, blijkt uit cijfers over de vergunningverlening van het CBS dat er in het eerste kwartaal vooral voor meer nieuw te bouwen huurwoningen bouwvergunningen zijn verleend. “Die stijging is vooral te danken aan bouwers voor de markt, terwijl woningcorporaties juist een stapje terug doen”, geeft Michel van Eekert, directeur van Buildsight, aan. “De vrees dat commerciële partijen de huurmarkt de rug toe zouden keren door de plannen van demissionair minister De Jonge, lijkt vooralsnog ongegrond. Voor Buildsight is dit reden om de verwachtingen voor de woningbouw in 2025 en 2026 iets naar boven toe bij te stellen, ten opzichte van de verwachtingen die we eerder publiceerden. We verwachten dat de woningnieuwbouwproductie dit jaar afneemt en dat het aantal woningen zal blijven steken onder de 60.000, maar de komende jaren kan dit weer opveren richting 65.000 nieuwbouwwoningen.”
Utiliteitsbouwers delen dit jaar en volgend jaar nog niet mee in het vooruitzicht op herstel van de nieuwbouwproductie. De sector loopt aan tegen gestegen bouwkosten, waardoor met name voor de onderwijs- en zorgsector nieuwbouw te duur is geworden. Bovendien zijn de markten voor bedrijfsvastgoed nog op zoek naar een nieuw evenwicht, waardoor vooral institutionele beleggers nog terughoudend blijven. De verwachting is dat de daling in de productie van de belangrijkste gebouwsoorten in 2026 zal afvlakken en dan uitkomt op een niveau van ongeveer 6,6 miljoen vierkante meter. Ter indicatie: vorig jaar werd er nog bijna 8 miljoen vierkante meter bedrijfsgebouwen gebouwd.
De woningmarkt vertoont de laatste jaren bizarre ontwikkelingen, met extreme prijsstijgingen en prijsdalingen. De gemiddelde prijs van een bestaande woning is inmiddels opgelopen naar 468.000 euro. Er wordt weer vaker boven de vraagprijs geboden en woningen worden sneller verkocht. Ook het aantal verkopen van bestaande woningen stijgt: in mei zijn 17.591 bestaande woningen verkocht. Het aanbod is ruimer geworden, onder andere doordat huurwoningen terugvloeien naar de koopmarkt als gevolg van de Wet betaalbare huur (regulering middenhuur) en het verbod op tijdelijke huurcontracten.
De Woningbouwimpuls van de regering heeft inmiddels heel wat betaalbare woningen opgeleverd. Deze regeling heeft tot doel om de bouw van betaalbare woningen voor starters en huishoudens met een middeninkomen, het opvangen van de potentiële gevolgen van de stikstofuitspraak voor de woningbouw en het zorgdragen voor een kwalitatief goede leefomgeving te versnellen en te vergroten. Inmiddels hebben gemeenten al zes keer de mogelijkheid gekregen om een bijdrage te vragen voor een project waarin de voor woningbouw noodzakelijke publieke investeringen hoger zijn dan de gemeentelijke opbrengsten uit kostenverhaal en grondverkoop. Door deze projecten financieel te ondersteunen, worden gemeenten in staat gesteld om sneller meer betaalbare woningen te realiseren. De infographic maakt inzichtelijk wat de zesde tranche van de Woningbouwimpuls oplevert.
Buildsight zoomt elk half jaar ook in op sectorspecifieke zaken. Die helpen je om jouw bedrijfs- en marktstrategie te bepalen, om trends te signaleren en marktverwachtingen te spiegelen aan jouw bedrijfsgegevens. In compacte rapportages staat opgetekend wat er opvalt in de nieuwbouw- en renovatiesector en wat hiervan per sector de gevolgen zijn. Je vindt de trendanalyses in de Branchemonitor op het besloten ledengedeelte van noa.nl.
In september ontvangen alle NOA-leden van Buildsight een mail met het verzoek om enkele vragen te beantwoorden. We hopen dat heel veel leden gehoor geven aan deze oproep! Dit helpt NOA namelijk om een goed beeld te houden op de huidige en verwachte brancheontwikkelingen. Als lidbedrijf kun je de uitkomsten van het onderzoek straks natuurlijk ook weer gebruiken voor je eigen onderneming: hoe sta je er voor en hoe verhoudt zich dat tot collegabedrijven in jouw sector? Jouw deelname aan dit Buildsight onderzoek is daarom van groot belang.
Branchemonitor Afbouw
Log op noa.nl in op het besloten ledengedeelte en klik door naar de Branchemonitor Afbouw. Op de overzichtspagina zijn de laatste (en eerdere) trendanalyses te downloaden. In het online dashboard staat de laatste stand van zaken met betrekking tot alle bouwontwikkelingen.