Op 18 juli 2024 deelden we het door werkgeversorganisaties (waaronder NOA) en vakbonden uitonderhandelde plan voor een nieuwe pensioenregeling. Inmiddels zijn er nog enkele aanvullende afspraken gemaakt waarvan we de hoofdlijnen hieronder toelichten.
De nieuwe pensioenregeling gaat in op 1 januari 2026. Onderdeel van die nieuwe regeling is dat de premie op een andere manier wordt vastgesteld. Zonder nadere maatregelen zouden met name oudere werknemers daar nadeel van ondervinden. Afgesproken is dat dat nadeel wordt gecompenseerd. Dat gebeurt niet door een verhoging van de premie, maar vanuit het vermogen van het pensioenfonds. Op die manier betalen werkgevers daar niet aan mee.
Omdat werknemers in onze sector soms, bijvoorbeeld vanwege seizoensarbeid, een korte periode werkloos zijn, is er afgesproken dat deelnemers die een actief dienstverband hebben van tenminste één dag in het laatste kwartaal van 2025 en in het eerste half jaar van 2026 net als de andere (oudere) werknemers die onder de pensioenregeling vallen recht hebben op bedoelde compensatie.
Daarnaast is overeengekomen dat ook in de nieuwe pensioenregeling bij ziekte 100% pensioenopbouw plaatsvindt. Over het loon dat tijdens ziekte wordt doorbetaald, betaalt de werknemer gewoon zijn deel. Maar omdat tijdens ziekte slechts recht bestaat op 85% loondoorbetaling, komt de pensioenpremie voor de overige 15% volledig voor rekening van de werkgever. Daarvoor wordt de werkgever gecompenseerd doordat de werkgeverspremie voor alle werknemers met ingang van 1 januari 2026, als de nieuwe regeling ingaat, met 0,07% wordt verlaagd.
Voor enkele werknemers die in 2024 meer verdienden dan het maximum pensioenloon van € 69.441,55 kon de werkgever een BeterExedentregeling aanbieden. In de nieuwe pensioenregeling komt de BeterExedentregeling niet terug en er komt ook geen alternatief. De werkgevers die dit aan werknemers aanbieden, zijn hierover geïnformeerd. Op verzoek van cao-partijen zal bpfBOUW de deelnemende werkgevers en cao-partijen zoveel als mogelijk ondersteunen bij deze wijziging.
In het opgestelde addendum bij het transitieplan zijn deze aanpassingen verder toegelicht. Voor de volledigheid verwijzen we ook naar eerder gedeelde samenvatting van het transitieplan en de volledige versie van het transitieplan.