Kabinet wil Adviescollege Toetsing Regeldruk meer zeggenschap geven
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
24 oktober 2024

Aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last, die Nederlandse ondernemers ervaren door regeldruk, te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen.

Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Veel nieuw beleid zorgt in combinatie met huidige regels voor steeds meer administratieve lasten. Werkzaamheden, waar vooral ondernemers met enkele of zonder personeel, helemaal geen tijd voor hebben. De mate van regeldruk wordt door ondernemers steeds groter ervaren. Bijvoorbeeld omdat regels dubbelen en omdat er steeds meer administratief moet worden vastgelegd.

Doordat we in Nederland goed zijn in het stapelen van regels maakt dit ondernemen onnodig complex en duur. Minister Beljaarts van Economische Zaken erkent dit en wil er graag wat aan doen. “Daarom is het bestrijden van onnodige regeldruk een van de speerpunten van mijn ministerschap. Met deze tijdelijke verlenging voorkomen we dat het ATR zijn werk niet meer kan doen. Daarnaast werk ik aan een regeldrukagenda die ik voor het einde van dit jaar wil presenteren.”

In december staat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel voor de Instellingswet ATR in de Tweede Kamer ingepland. Dat wetsvoorstel bevat de instelling van een meer permanent ATR. Daarbij wordt ook het mandaat van het ATR verruimd, waaronder de bevoegdheid om te adviseren over voorstellen voor Europese regelgeving en een rol in de vroege fase van voorgenomen regelgeving.

Deel dit artikel: