Wees gewaarschuwd als je een nieuwe kamersteiger of rolsteiger wilt aanschaffen: de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) heeft gesignaleerd dat er door sommige handelaren bewust of onbewust incomplete rolsteigers worden geleverd en dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Veiligheid staat of valt natuurlijk met de veiligheid van het arbeidsmiddel waarop gewerkt wordt. Daarom waarschuwt VSB voor het bewust of onbewust leveren van incomplete rolsteigers door sommige handelaren waardoor de volledigheid hiervan nogal eens tekortschiet met (levens)gevaarlijke situaties tot gevolg. Het advies is om met name bij rolsteigers te controleren of er sprake is van een complete levering en opbouw.
Aanleiding voor de waarschuwing is de wildgroei van rolsteigers die veelal online worden aangeboden en in eerste instantie lijken te voldoen aan de eisen die vanuit Europa (rolsteigernorm EN 1004) en Nederland (A-blad Rolsteigers) worden gesteld. Alhoewel de aangeboden producten compleet en daarmee geschikt lijken voor gebruik, ontbreken in de praktijk vaak vitale onderdelen, zoals voldoende stabilisatoren, leuningwerk, schoren en platforms.
Dergelijke incomplete rolsteigers zijn niet alleen een serieus gevaar voor de gebruiker maar vormen ook een risico voor de werkgever en leidinggevenden die hun medewerkers hierop laten werken. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de materiële en immateriële schade die door een eventueel ongeval met een incomplete rolsteiger ontstaat.
Met rolsteigers gebeuren helaas nog teveel ongelukken doordat deze onzorgvuldig en dus verkeerd zijn opgebouwd. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert jaarlijks of er veilig wordt gewerkt met rolsteigers. De inspecties vinden plaats in het hele land. Als bij een inspectiebezoek sprake is van valgevaar, dan volgt onherroepelijk een boete en legt de Nederlandse Arbeidsinspectie de werkzaamheden stil.
Begin 2022 is er een nieuwe rolsteigernorm NEN-EN 1004-1 uitgebracht. Daarop is ook het A-blad Rolsteigers aangepast. Aangepast ten opzichte van de vorige versie van de rolsteigernorm zijn onder meer de afstand tot het eerste platformniveau (max. 3.40m) en de afstand tussen de platformniveaus onderling (max. 2.25 m). Dit betekent meer platformen in een rolsteiger, die ook nodig zijn om de rolsteiger veiliger op te kunnen bouwen. Volgens de NEN-EN 1004 én het A-blad rolsteigers is het niet toegestaan om (ook) tijdens de opbouw zonder een leuning aan alle zijden op een platform te staan.
De vernieuwde norm is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Voorheen was dit 2,5 meter. Hierdoor vallen nu ook de kleine rolsteigers, de zogenaamde vouw- of kamersteigers, onder de norm waardoor stabiliteit verhogende maatregelen noodzakelijk zijn geworden.
Lees de flyer van VSB over ‘Wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers’ waarin de belangrijkste wijzigingen helder en overzichtelijk zijn samengevat.