Financieel Dagblad schrijft over kwartsstof
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
26 januari 2024

Veilig omgaan met kwartsstof

Het Financieel Dagblad heeft op vrijdag 26 januari 2024 een artikel gepubliceerd over veilig omgaan met kwartsstof. In Nederland worden aanrechtbladen gemaakt van hoogwaardige materialen. In onze sector verwerken bedrijven hiervoor onder meer marmer, hardsteen, keramiek, dekton en marmer- en kwartscomposiet. Kwartscomposiet bevat fijn gemalen kwarts, wat bij zagen en boren vrijkomt als respirabel kwartsstof. 

Onze bedrijfstak hecht zeer aan veilig en gezond werken. Als brancheorganisatie hebben wij samen met vakbonden FNV en CNV Vakmensen allerlei initiatieven ontwikkeld voor gezond werken en duurzame inzetbaarheid. Wij vinden het van het grootste belang dat medewerkers veilig kunnen werken. Bescherming bieden tegen de mogelijke risico’s van kwartsstof hoort daar zeker bij.

Kwarts

Kwarts is een van de meest voorkomende mineralen ter wereld en wordt ook wel silica genoemd. Kwartsdeeltjes zijn ca. 100 keer zo klein als zandkorreltjes en zitten onder andere in zand en in vrijwel alle natuurlijke gesteenten. Wereldwijd wordt het daardoor in enorm veel branches en producten toegepast, zoals beton, kalkzandsteen, bakstenen en composiet.

Informatie is verder te vinden op de site van Volandis en die van het ministerie van SZW:

Stofafzuiging

De voorschriften voor bedrijven geven aan dat bij bewerkingen, zoals zagen, waterjetten (waterstraalsnijden), CNC-bewerking en polijsten, met veel water gewerkt moet worden. Hierdoor wordt zoveel mogelijk stof direct met het water afgevoerd. Op plekken waar ‘droog’ gewerkt moet worden, is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Al jaren adviseren wij werkgevers, ondernemers en werknemers om te zorgen voor zoveel mogelijk bronafzuiging, deze te voorzien van een HEPA-filter en daarnaast te zorgen voor ruimtelijke afzuiging.

Aanvullende adembescherming

Composiet aanrechtbladen worden in fabricagehallen en werkplaatsen op maat gemaakt. Daarom hoeft er op locatie zelden gezaagd of geboord te worden. Indien er op locatie toch nog werkzaamheden moeten worden verricht en als ‘nat’ werken niet of onvoldoende mogelijk is, adviseren wij om naast stofafzuiging met een HEPA-filter aanvullend adembescherming te dragen in de vorm van stofmaskers van klasse FFP3.

Veilig en gezond werken

Leden van NOA zijn op de hoogte van de risico’s van respirabel kwartsstof, ook omdat wij altijd wijzen op het belang van een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Voor het werken met kwartscomposiet zijn duidelijke normen opgesteld. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet toe op naleving daarvan. Veilig en gezond werken is van groot belang; in samenwerking met instanties en bedrijven in de branche wordt alles in het werk gesteld om de benodigde voorzorgmaatregelen te treffen en door kennisdeling een veilige werkomgeving te creëren.

Bestuur NOA hoofdsector Natuursteen

 

Deel dit artikel:

Laatste nieuws