Welke browser kunt u het best gebruiken?
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
04 mei 2021

Stop NU met Internet Explorer!

Sinds NOA een nieuwe website heeft, kunnen wij via allerlei handige analyse-tools heel goed zien met welke apparaten onze leden en andere bezoekers de website en de verschillende nieuwsbrieven en inschrijfformulieren raadplegen. Het zal u niet verbazen dat ook onder afbouwers de smartphone steeds veelvuldiger wordt gebruikt om onze informatie te raadplegen. Wat ons echter wel verbaasde is het - nog steeds - forse aandeel van mensen dat de webbrowser Internet Explorer gebruikt om mee te internetten. En dat is niet zonder risico. Ook zijn er veel betere alternatieven. We zetten de beste voor u op een rijtje.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: stop direct, of in ieder geval nadat u dit artikel heeft uitgelezen, met Internet Explorer. Of nog beter: gooi de computer waarop u zit te internetten met dat programma ook maar meteen bij het grofvuil. Want anno 2021 op een computer - of laptop - werken waar nog Internet Explorer op draait, is net zoiets als met paard en wagen naar een klus rijden. Microsoft, de softwarefabrikant die nog steeds voor verreweg de meeste computers het besturingssysteem levert, stopte namelijk al in 2015 met Internet Explorer. Toen lanceerde het Windows 10 en daarbij hoorde een nieuwe webbrowser: Microsoft Edge. Het feit dat u nog op een computer of laptop werkt met Internet Explorer betekent dus ten eerste dat het apparaat al meer dan 6 jaar oud is. En dat is voor computers een eeuwigheid. Het ding is antiek. Naast het feit dat uw computer daarom waarschijnlijk uiterst traag is en maar weinig geheugen heeft om foto’s of films van uw werk of uw administratie op te slaan, is het ook nog eens erg onveilig. Hackers en cybercriminelen hebben geen enkele moeite om in uw systeem in te breken, omdat het zo oud is. Fabrikant Microsoft is bovendien al lang geleden gestopt met het maken van updates waarmee gaten in de beveiliging gedicht kunnen worden. Sterker nog, drie jaar geleden schreef Microsoft zelf op zijn website dat het bedrijf iedereen afraadt nog te internetten met Internet Explorer. 

Zelfs als u nog geen andere pc of laptop wilt kopen, wat we ten zeerste aanraden overigens, is het meer dan verstandig om een andere browser te gebruiken als u het internet op gaat. Dat kost overigens niets, want de meeste zijn gratis. We zetten hieronder de meest gebruikte voor u op een rij, inclusief de voor- en nadelen. 

Google Chrome

Chrome is momenteel de meest gebruikte internetbrowser. Niet zo vreemd gezien de hegemonie van Google in de tech-wereld. Chrome is ook erg snel: pagina’s laden gaat over het algemeen rap en het design is simpel en makkelijk te begrijpen. Door de integratie met Gmail kunt u bovendien gemakkelijk overal inloggen. Maar Chrome heeft ook een keerzijde en dat is de privacy. Eigenlijk wordt alles wat u in Chrome doet ergens opgeslagen. Het zorgt bijvoorbeeld voor die uiterst vervelende advertenties voor ongeveer alles waar u een keer naar gezocht heeft. Tegenwoordig kunt u die advertenties blokkeren, maar dat is nog best een gedoe. Chrome vraagt overigens ook behoorlijk veel van het geheugen van uw computer, dus op een oud modelletje is het niet aan te raden. 

Mozilla Firefox

Firefox is al behoorlijk lang een hele stabiele en betrouwbare browser. Niet voor niets is het de op één na meest gebruikte. Firefox is minder snel dan Chrome, maar minstens net zo gemakkelijk uit te breiden met allerlei handige functionaliteiten. Qua privacy scoort Firefox aanzienlijk beter dan Chrome: het slaat geen onnodige gegevens op en deelt deze al helemaal niet met Google of andere grote techreuzen. Firefox gebruikt ook een stuk minder computergeheugen, waardoor het programma niet zo snel vastloopt op een oude pc of laptop. Groot voordeel van Firefox is dat het volstrekt onafhankelijk is van welk besturingssysteem of merk computer dan ook. Het is dus door iedereen te gebruiken en te installeren. In tegenstelling tot de grote bedrijven die hun eigen browsers voor trekken. 

Microsoft Edge

Ondanks het feit dat Microsoft met Internet Explorer jarenlang het grootste marktaandeel had, zette begin deze eeuw al de daling in. Noem het de wet van de remmende voorsprong of gewoon arrogantie van de macht, maar Microsoft besteedde jarenlang te weinig aandacht aan veiligheid en privacy. Na versie 11 ging in 2015 de stekker eruit. Tegelijk met het besturingssysteem Windows 10 kwam Microsoft Edge. En in de afgelopen zes jaar heeft die browser zich bewezen als een hele snelle, stabiele en veilige browser. Niet in de laatste plaats omdat het programma draait op techniek die Google ontwikkelde voor Chrome. Maar Edge scoort een stuk beter op zaken als privacy en snelheid. Het is heel gemakkelijk om advertenties en pop-ups te blokkeren en het programma doet het zelfs op een Apple computer uitstekend. 

Safari

Als u een Iphone heeft is dit geen onbekende. Safari is de browser die standaard op een Apple-telefoon, -laptop, -iPad of -computer zit. Toch kiezen veel Apple gebruikers ervoor om Chrome, Firefox of Edge te installeren. Safari heeft echter een paar grote voordelen: zo laat Safari malware niet naar je verbinding of browser verspreiden en houdt het gegevens veilig mocht u op een verkeerde link klikken. Ook deelt Apple geen gegevens met Google of Microsoft, al is het de vraag of deze bij Apple zelf nu zo veilig zijn. Safari heeft verder een functie voor het voorkomen van tracking, waardoor adverteerders je informatie niet kunnen gebruiken. Ook handig is dat Safari al uw internetgebruik op alle verschillende apparaten van Apple synchroniseert. U kunt op uw telefoon verder gaan waar u op uw laptop of iPad was gebleven. 

Brave, Opera & Vivaldi

Voor de wat meer geoefende internetgebruikers zijn er ook nog de wat minder gebruikte, maar zeker niet slechtere, browsers als Brave, Opera en Vivaldi. Stuk voor stuk scoren die wat beter op het gebied van veiligheid en privacy, maar u moet wat meer moeite doen om de browsers helemaal naar wens in te stellen. Opera heeft verder een handige functie waarmee u tijdens het internetten ook heel makkelijk kunt whatsappen of Facebook Messenger kunt gebruiken. Met Vivaldi kunt u heel veel verschillende tabbladen tegelijk open hebben staan en handig ordenen in stapels. Brave zorgt ervoor dat u bijna geen advertenties meer te zien krijgt, maar soms laden pagina’s daarom niet. 

Uiteindelijk is het kiezen en gebruiken van een internetbrowser behoorlijk persoonlijk. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en voorkeuren. We gaan hier dan ook niet zeggen welke van de besproken browsers de beste is. In feite zijn ze tegenwoordig allemaal behoorlijk veilig, snel en stabiel. Maar vergeet niet dat niets in deze wereld gratis is: u betaalt op internet met uw privacy. De mate waarin u bereid bent gegevens te delen bepaalt in grote mate hoe snel en wat u te zien krijgt. Eén ding willen we u wel echt op het hart drukken: stop vandaag nog met Internet Explorer. En als u zelf niet goed weet hoe u dat moet aanpakken, kijk dan uw zoon, dochter, neefje, nichtje of buurjongen eens lief aan. 

Deel dit artikel:

Laatste nieuws