Jongeren, die in onze bedrijfstakken aan de slag gaan en via een BBL-opleiding het vak leren, worden gekoppeld aan een leermeester. Door cao-partijen Afbouw is besloten dat de kennis en kunde van alle leermeesters in de afbouw van essentieel belang is om leerlingen te motiveren, enthousiasmeren en begeleiden tot volwaardig vakman of vakvrouw. Er is een speciale subsidieregeling in de maak, waardoor alle leermeesters goede scholing of bijscholing kunnen krijgen.
Een leermeester is voor een stagiaire of leerling in het bedrijf dé praktijkopleider. Als leermeester ben je verantwoordelijk voor de begeleiding en opleiding op de dagen dat de leerling op de werkvloer meeloopt. In onze bedrijfstakken is dat dus veelal vier dagen in de week, omdat de leerling een BBL-opleiding volgt en hiervoor gemiddeld een dag in de week les volgt op school.
De vakkennis, expertise en passie voor het vak van de leermeester zijn heel belangrijk voor de leerling. Om dat zo goed mogelijk én met veel plezier te kunnen doen, zijn er speciale leermeestercursussen: Er zijn meerdaagse trainingen voor startende leermeesters, waarin geleerd en geoefend wordt om “de pubers van tegenwoordig” te coachen, te sturen, feedback te geven en los te laten. Voor ervaren leermeesters is er een bijscholingsdag om een goede omgang met en motivatie van jongere generaties op te frissen en coaching technieken te verdiepen.
Cao-partijen Afbouw hebben besloten dat alle leermeesters verplichte scholing of bijscholing moeten volgen. In de natuursteensector was dat al gebruikelijk, maar dit geldt nu ook voor alle andere sectoren. Leermeesters, die de cursus hebben gevolgd, geven namelijk aan dat ze het fijn vinden om voor het hele opleidingsproces - van introductie tot eindbeoordeling - praktische tools en gesprekstechnieken te krijgen. Ook waarderen ze de nieuwe kennis over veiligheidsregels, rollen en competenties én leren van alles bij over de drijfveren en doelgerichte instructie van de generatie Z.
Door cao-partijen Afbouw zijn Volandis, Savantis en NOA erkend als opleidingsinstantie voor deze leermeestercursussen. Er komt ook een aparte subsidieregeling, zodat bedrijven die een leermeester hebben (of willen) een flinke tegemoetkoming in de cursuskosten krijgen en ook verletkosten ontvangen. Omdat in onze bedrijfstakken zowel werknemers als ondernemers zelf de rol van leermeester vervullen, wordt nu een aparte regeling opgesteld om alle leermeesters in de afbouw te faciliteren om zich zo goed mogelijk te scholen. Er wordt ook een leermeester register opgericht, waarin alle geschoolde leermeesters worden opgenomen en zo op de hoogte kunnen worden gehouden van handige leermeester tools en bijscholingsdata.
Zodra de exacte subsidievoorwaarden vermeld staan op mijnafbouw.nl zullen alle NOA-leden uitgebreide informatie ontvangen over de cursusmogelijkheden, de data waarop bij Volandis, Savantis en NOA leermeestercursussen kunnen worden gevolgd en over de subsidievoorwaarden. Lees er hier al meer over.