Voor afbouwbedrijven kan dit kansen en uitdagingen meebrengen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
13 februari 2025

Mona Keijzer komt met aangepast voorstel woningwet

Minister Mona Keijzer heeft aangekondigd dat er een aangepaste wet komt om de woningbouw in Nederland te versnellen en beter te reguleren. Dit wetsvoorstel, dat de Regie op de Volkshuisvesting aanscherpt, heeft als doel de bouwprocedures te verkorten en duidelijkere richtlijnen te geven over de verdeling van betaalbare woningen. De wet biedt de minister ook meer bevoegdheden om in te grijpen wanneer de woningbouw achterblijft.

Aanpassingen in de woningbouwregels

Een belangrijk verschil met eerdere plannen is dat de verplichting om betaalbare woningen te bouwen niet langer per gemeente wordt opgelegd, maar op regionaal niveau. Hierdoor krijgen gemeenten meer flexibiliteit in de verdeling van sociale huur- en middenhuurwoningen. Elke regio moet zorgen voor een evenwichtige spreiding, waarbij óf 40 procent van de nieuwbouw in het middensegment valt, óf 30 procent uit sociale huur bestaat. Gemeenten die al een groot aanbod in een van deze categorieën hebben, worden gestimuleerd om vooral in de andere categorie bij te bouwen. Daarnaast worden vergunningseisen versoepeld voor het plaatsen van mantelzorg- en familiewoningen op eigen grond. Dit betekent dat een 'tiny house' voor bijvoorbeeld kinderen of ouders eenvoudiger kan worden gerealiseerd. Ook komt er minder strikte regelgeving voor woningbouw buiten de bebouwde kom, zodat procedures niet onnodig lang duren.

Effect op de afbouwsector

Voor afbouwbedrijven, zoals vloeren- en stukadoorsbedrijven, kan deze wetgeving zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengen. Meer nieuwbouw en een snellere doorlooptijd van projecten betekent een grotere vraag naar vakmensen in de afbouw. Dit kan leiden tot een toename van opdrachten en meer continuïteit in het werk. Tegelijkertijd kan de flexibiliteit in de verdeling van betaalbare woningen tussen regio’s zorgen voor verschuivingen in de vraag. Sommige gemeenten zullen zich meer richten op sociale woningbouw, terwijl anderen zich concentreren op middenhuur of koopwoningen. Dit kan invloed hebben op het type werk dat afbouwbedrijven binnen bepaalde regio’s aangeboden krijgen. Ook kan de versoepeling van regels rondom mantelzorg- en familiewoningen leiden tot meer kleinere projecten, zoals de afwerking van 'tiny houses' en bijgebouwen. Dit biedt kansen voor afbouwbedrijven die zich willen specialiseren in kleinschalige, snelle afbouwprojecten.

Meer verhuisbewegingen

Met een grotere doorstroom op de woningmarkt kunnen ook meer verhuisbewegingen worden verwacht. Dit is doorgaans positief voor de afbouwsector, aangezien mensen die verhuizen vaak hun nieuwe woning willen laten renoveren, moderniseren of afwerken voordat ze erin trekken. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als bestaande woningen die worden doorverkocht.

Versnelling woningbouw

De nieuwe wetgeving zal naar verwachting leiden tot een versnelling in de woningbouw, wat gunstig is voor de afbouwsector. Tegelijkertijd kan de herverdeling van bouwopdrachten per regio ervoor zorgen dat sommige gebieden meer profiteren dan andere. Voor afbouwbedrijven is het verstandig om zich goed voor te bereiden op deze veranderingen en te anticiperen op de vraag naar specialistisch werk in zowel grootschalige nieuwbouwprojecten als kleinere verbouwingen.

Bekijk de brief die Mona Keijzer aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Deel dit artikel:

Laatste nieuws