Laaggeletterdheid en laaggecijferdheid komen in de bouw bovengemiddeld vaak voor, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Stichting Lezen & Schrijven. Vooral bij hulpkrachten ligt het percentage een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde. Bij werknemers in de afbouw is het percentage laaggeletterden en laaggecijferden beide 14%.
Voor bedrijven is belangrijk om laaggeletterdheid te signaleren en medewerkers waar nodig te helpen. Volgens de Stichting Lezen en Schrijven zijn laaggeletterde werknemers minder productief, werken langzamer en maken meer fouten doordat ze informatie minder goed en snel begrijpen. Er is bovendien een groter risico op bedrijfsongevallen en een hoger ziekteverzuim, onder meer door stress en schaamte.
Overigens is het niet altijd makkelijk om laaggeletterdheid of laaggecijferdheid te constateren. Mensen zijn soms een kei in het verbergen van die problemen en zijn er uit schaamte vaak niet open over. “Ik ben mijn bril vergeten”, of “ik vul het formulier thuis wel in” worden regelmatig gebruikt om het niet op te laten vallen. Ook geschoolde mensen kunnen laaggeletterd zijn. Openheid zou al veel schelen, want het is meestal weinig moeite om elkaar te helpen of de informatie op een begrijpelijke manier aan te bieden.