Minister Dekker (rechtsbescherming) wil het verpandingsverbod afschaffen, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten. Daardoor ontstaat de mogelijkheid voor ondernemers om kredieten te krijgen met uitstaande facturen als onderpand.
Het doel van het voorstel is het creëren van extra kredietruimte, met name voor het mkb. De Nederlandse Vereniging van Banken schat dat het mkb bijna 1 miljard euro meer kan lenen als zij hun openstaande vorderingen mogen verpanden. Tal van grote bedrijven, vooral ook in de bouw, verbieden leveranciers en andere crediteuren nu nog hun vorderingen te gebruiken als onderpand voor een lening.
Veel grote bedrijven laten een zogenoemd verpandingsverbod in hun contracten met leveranciers opnemen. Dit betekent dat wanneer zij nog een rekening moeten betalen aan de toeleverancier, de leverancier die vordering niet mag inzetten als onderpand bij het aangaan van een krediet. Grote bedrijven willen daarmee voorkomen dat zij onverwachts te maken krijgen met een deurwaarder, wanneer hun toeleverancier in financiële problemen raakt.
De leenmogelijkheden van kleine ondernemers worden door die verpandingsverboden beperkt. Dekker wil daarom bedrijven verbieden nog langer zo’n verpandingsverbod in contracten op te nemen. Wel wordt de leverancier volgens de nieuwe regels verplicht de schuldenaar er schriftelijk van op de hoogte te stellen dat de vordering wordt verpand.
Het voorstel van Dekker komt niet geheel uit de lucht vallen. De minister had eerder al aangekondigd hiermee bezig te zijn.
MKB-Nederland en VNO-NCW reageren zeer enthousiast en noemen de afschaffing 'het resultaat van jaren lobbyen'. Met het schrappen van het verbod ontstaat naar schatting 1 miljard euro extra kredietruimte voor met name het mkb en die ruimte is juist in deze onzekere tijd meer dan welkom.