Hoewel de overheid elektrisch rijden meer stimuleert, mogen brandstofkosten nog steeds worden afgetrokken van de belasting. Maar… dit mag alleen als de brandstofkosten betaald zijn met een zakelijk betaalmiddel. De btw mag niet meer worden afgetrokken zodra er contant of met een privé pas is afgerekend.
Als u de btw op brandstofkosten wilt aftrekken, dan moet daar een factuur of btw-specificatie voor in de boekhouding zitten. Gedoe met bonnetjes dus, want die moeten verwerkt zijn in de administratie. Daarom is de tankpas een geliefd alternatief. Bij controle door de Belastingdienst zit u dan op dit gebied goed. Vergeet u uw tankpas, dan moet u er bij het tankstation dus aan denken om dan wel met een zakelijke betaalpas of een zakelijke creditcard te betalen. Rekent u gewoon contant af, of met een privé betaalpas, dan kunt u de btw van die losse bon dus niet aftrekken.
Nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, wordt het belastingvoordeel verkleint. Zowel de bijtellingen voor een zakelijke auto als de wegenbelasting veranderen jaarlijks. In 2017 veranderden de regels rondom bijtelling drastisch en werd een standaard bijtellingspercentage van 22% van kracht voor alle auto’s, behalve die met een volledig elektrische aandrijving. In 2022 zal de bijtelling voor volledig elektrische auto's stijgen naar 16%.
De aanschaf- en plaatsingskosten van een laadpaal voor een elektrische auto, die deel uitmaakt van uw ondernemingsvermogen, zijn aftrekbaar. De laadpaal verhoogt de catalogusprijs van de auto niet. Voor een laadpaal op eigen terrein wordt de stroom uit uw meterkast gebruikt. De btw op de stroom die voor het opladen van uw elektrische auto wordt gebruikt, is aftrekbaar als de auto 'op de zaak' staat.