Snellere procedures en minder regeldruk moet woningbouw versnellen
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 december 2024

Woontop-afspraken

Vorige week was er een Woontop, waar minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer plannen presenteerde om de woningbouw te versnellen. Vanwege het nijpende woningtekort zouden jaarlijks tenminste 100.000 huizen moeten worden gebouwd. Er zijn nu Woontop-afspraken die moeten leiden tot grootschalige bouwlocaties, snellere procedures en minder regeldruk.

Het kabinet is op de Woontop samen met provincies, gemeenten en marktpartijen tot breed gedragen afspraken gekomen.

Snel meer grootschalige locaties

Belangrijke afspraak is dat er snel meer grootschalige woningbouwlocaties worden aangewezen. Tijdens deze eerste Woontop werden al een aantal plekken in Nederland gepresenteerd: Groot Merwede-Rijnenburg, Utrecht (63.000 woningen), Lisserbroek en Nieuw Vennep West, (tenminste 6.500 woningen) en Bleizo, Lansingerland (5.000 woningen). Bij grootschalige bouwlocaties wordt ook direct gekeken naar de ontsluiting en de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid. Voor een duurzame en toekomstbestendige economie moeten wonen en werken in balans zijn.

Snellere procedures

Er zijn ook afspraken gemaakt over snellere procedures. Vaak duurt de voorbereidende fase vóór de vergunningverlening al zo’n zeven jaar. Daarbij wordt de voortgang van de woningbouw vanaf nu door overheden en marktpartijen samen gemonitord. Het kabinet neemt deze gezamenlijke monitoring als voorwaarde op bij het verstrekken van financiële middelen voor woningbouw. Belemmerende regels en procedures worden bovendien geschrapt en geüniformeerd. Het verminderen van de regeldruk en het voorkomen van het stapelen van regels stapelen zijn belangrijk om tot een hoger bouwtempo te komen.

Andere Woontop-afspraken

  • In het kader van NPLV moeten er tussen 2025 en 2029 10.000 woningen extra, en 40.000 woningen sneller, worden gebouwd in wijken waar de leefbaarheid nu onder druk staat.
  • In het programma STOER worden regels en procedures aangepast, geschrapt en geüniformeerd, zodat de realisatie van woningen sneller tot stand komt.
  • De Nationale Prestatieafspraken tussen kabinet, woningcorporaties en gemeenten zijn extra maatregelen om het bouwtempo door corporaties zo snel mogelijk te versnellen zodat we van 18.000 sociale huurwoning nu, naar structureel 30.000 te realiseren sociale huurwoningen per jaar in 2029 gaan.
  • Er moet parallel gepland worden, waardoor de doorlooptijd versnelt.
  • Er is meer inzet nodig om tot voldoende vergunningen voor woningbouw te komen. Daarom zijn er nu aangescherpte afspraken om voor 100.000 woningen bouwvergunningen per jaar te kunnen afgeven door gemeenten.
  • Zowel bij koop als huur moet tweederde van de te realiseren woningen betaalbaar zijn voor huishoudens met een laag- en middeninkomen. Tenminste 30% van de te realiseren woningen is sociale huur.
  • Er moet slim worden omgegaan met bestaande gebouwen en ruimten: door onder andere te bouwen op eigen erf, transformatie, optoppen en woningdelen.
  • Mantelzorgwoningen op het erf worden binnen uit te werken voorwaarden vergunningsvrij. Deze regeling wordt ook uitgebreid naar de eigen (pleeg)kinderen.

Download de volledige Woontop-afspraken

Deel dit artikel: