Twee jaar geleden werd hij vlak voor de landelijke finale van de Skills-wedstrijden in Leeuwarden aan het deelnemersveld toegevoegd, had hij nauwelijks tijd om te trainen en werd hij laatste. Vorig jaar werd de finale afgelast wegen corona. Maar dit jaar was het in de Utrechtse Jaarbeurs raak: Daniël Kijk in de Vegte won er een gouden medaille stukadoren. Op dezelfde plek waar ooit ook zijn opa en zijn vader in de finale stonden.
Volgens zijn begeleider Arno Scheffer won Daniël de landelijke finale van de Skills-wedstrijd stukadoren mede door de vele trainingsuren en de wedstrijdervaring van twee jaar geleden. “Maar de verschillen tussen de nummers 1, 2 en 3 waren dit jaar minimaal”, vertelt Scheffer. “Daniël scoorde als enige het maximaal aantal punten op de vlakheid van zijn werk. Bij het verstek zagen heeft hij wat laten liggen.” Wat de overwinning van Kijk in de Vegte extra bijzonder maakte is dat hij de derde generatie stukadoors in de familie is die in de Utrechtse Jaarbeurs op het podium staat. In 1973 won Daniëls opa er een gouden plak en in 1995 werd zijn vader - die net als Daniël bij de Beuving Afbouwgroep werkt - tweede in de landelijke finale. Dat het stukadoorsvak in de familiegenen zit moge dus duidelijk zijn. “Het was een emotioneel moment toen bekend gemaakt werd dat ik gewonnen had”, zegt Daniël zelf. “Mijn hele familie zat in de zaal. En dat zowel mijn vader als mijn opa hier ook op het podium hebben gestaan, maakt het wel heel bijzonder. Helemaal als je weet dat mijn opa twee jaar geleden precies tijdens mijn wedstrijd een hartinfarct kreeg. Gelukkig heeft hij dat toen overleefd en heeft hij nu kunnen meemaken dat ik heb gewonnen.”
In tegenstelling tot twee jaar geleden waren dit jaar ook de andere NOA hoofdsectoren aanwezig tijdens de twee finaledagen van de mbo beroepenwedstrijd Skills the Finals. Naast de stand waar de zes stukadoors zich in het zweet stonden te werken in hun finale, demonstreerden leerlingen en medewerkers van vloerenbedrijven, plafond- & wandmontagebedrijven en natuursteenbedrijven hun vakkunsten in een gezamenlijke stand van NOA en Savantis. Zo gaf Timo de Jager - vloerenlegger bij Diba Vloeren twee dagen lang uitgebreid tekst en uitleg over verschillende vloersoorten en -technieken. Jan van der Kooij van het Drenthe College gaf meerdere demonstraties plafond- en wandmontage en zag veel belangstellende blikken aan zich voorbij trekken in de Jaarbeurs. Ook docent Natuursteen aan het ROC Midden Nederland Corry Kussendrager was aanwezig. Samen met één van haar studenten, Ivo Melkert, leerling bij Buddingh Natuursteen, gaf ze twee dagen lang demonstraties natuursteen bewerken. “Leuk om te doen en goed om ons vak in de schijnwerpers te zetten”, zegt ze achteraf. “Het was twee dagen behoorlijk druk in de Jaarbeurs en ik denk dat we goed hebben laten zien wat ons vak inhoudt.” “Goed dat ook onze andere hoofdsectoren er dit jaar bij waren”, stelt Arno Scheffer, die naast begeleider van Daniël Kijk in de Vegte ook docent is aan het ROC van Twente en Ambassadeur voor NOA Opleidingsbedrijf Afbouw. “Al hoop ik wel dat we tijdens een komende editie een wat prominentere plek op de beursvloer krijgen. Dan trek je toch wat meer scholieren en docenten die je enthousiast kunt maken voor onze vakgebieden. Maar desalniettemin heb ik ook dit jaar veel studenten en docenten uitleg kunnen geven over onze opleidingsmogelijkheden.”
Patrick Vos, leerambassadeur bij Savantis, is tevreden over de manier waarop de afbouwsector zich tijdens Skills the Finals heeft laten zien. “Twee jaar geleden ging alle aandacht naar de stukadoors. Dit jaar hebben we laten zien dat er meer mooie beroepen in de afbouw zijn. De demonstraties die de verschillende leerlingen gaven voegden echt iets toe aan de stands van NOA en Savantis. En dat moet ook, want we hebben alle jongeren die geïnteresseerd zijn in de afbouw de komende jaren keihard nodig.”