Er is veel vraag naar Terrazzo, maar ook veel vragen over het product. Hoe wordt Terrazzo gemaakt en waarvoor is het allemaal geschikt? Waar moet aan gedacht worden, of rekening mee worden gehouden, zodat men heel lang plezier kan hebben van dit duurzame, keiharde materiaal? We hebben veel gestelde vragen - uiteraard met de antwoorden - op een rijtje gezet.
Nee, er is geen verschil. Beide termen worden gebruikt voor hetzelfde materiaal dat bestaat uit gebroken natuursteen: marmer of kalksteenkorrels. De korrels worden gebonden met cement, water en eventueel glas (smalti), zand, marmermeel en kleurstoffen. Na het storten is het oppervlak ruw. Daarom wordt het geslepen, geschuurd en gepolijst, zodat het even mooi glanzend wordt als marmer of graniet.
De betekenis granito wordt nogal eens verwisseld met graniet. Hoewel veel terrazzowerkers in Nederland zichzelf vroeger granitowerkers noemden, kiest men tegenwoordig voor het woord Terrazzo vakman. In Italië, het land van herkomst, spreekt men van terrazzieri. Ook omdat Terrazzokorrels van gebroken marmer en kalksteen worden gemaakt, terwijl granietkorrels bestaan uit gebroken natuurgraniet.
Niet altijd. Je hebt een stabiele en draagkrachtige ondergrond nodig, met voldoende dikte voor zelfstandige draagkracht. Op deze ondergrond wordt, veelal door het terrazzobedrijf, een tussenlaag aangebracht die van hogere kwaliteit dient te zijn dan een “normale” cementdekvloer. De tussenlaag wordt veelal hechtend op de ondergrond gelijmd. Bij vloeren voorzien van vloerverwarming en bij prefab betonnen vloeren wordt de tussenlaag niet hechtend aangebracht door middel van een membraan of scheidingslaag.
De Terrazzolaag is minimaal 12 mm dik, voordat deze geschuurd wordt, maar er dient ook rekening gehouden te worden met de tussenlaag. U dient rekening te houden met een pakketdikte van minimaal 50 mm. Zwevende vloeren, Terrazzovloeren waarbij voor grof materiaal in de toplaag wordt gekozen, of vloeren op zwaluwstaartplaten zijn dikker.
In de praktijk wordt veelal voor een naadloze terrazzovloer uitgegaan van maximaal 40 vierkante meter, met een langste zijde van 7 meter. Dit omdat terrazzo een cementgebonden product is en daardoor krimpspanningen zal ondergaan. Overschrijding van de genoemde maten levert grotere risico's op, maar hoeft niet noodzakelijk tot problemen te leiden.
Ja, Terrazzo kan heel goed buiten worden toegepast. Raadzaam is het wel om de vloer niet verder te bewerken dan “zoeten”. Dit in verband met onwenselijke gladheid als de Terrazzovloer of trap verder bewerkt wordt. Houdt er rekening mee dat een buitenvloer anders verouderd dan een binnen vloer.
Ja, dat kan, maar het is van belang dat de ondergrond vormvast wordt. De tussenlaag wordt daardoor veelal op een stabiele plaat aangebracht, zoals een zwaluwstaartplaat. Als de tussenlaag kan doorbuigen, kunnen er namelijk scheuren ontstaan in de Terrazzolaag. Als vuistregel geldt dat de werkvloer vlak en stabiel dient te zijn.
Nee, dat kan niet. De oude Terrazzovloer en de oude tussenlaag moeten eerst worden verwijderd.
Nee, dat kan niet. De tegelvloer en oude tussenlaag moeten worden verwijderd ten einde op verantwoorde wijze een Terrazzovloer te maken.
Ja, vloerverwarming in combinatie met Terrazzo is mogelijk. Indien een Terrazzovloer los van een vlakke ondergrond wordt aangebracht en de vloer de mogelijkheid krijgt om uit te zetten, blijft de kans op scheurvorming beperkt. Er blijft wel altijd een zeker risico bestaan! Met name de wijze van opwarmen (zie opstookprotocol) en het zo min mogelijk aan- en uitschakelen van het verwarmingssysteem is van invloed. Vloeren lopen overigens tijdens de afkoelingsfase meer risico op scheurvorming; bouw daarom de gebruikstemperatuur ook af volgens de richtlijnen. Vloerverwarming geldt bij voorkeur als comfortverwarming, naast een verwarmingssysteem dat geschikt is voor “snelle reactie”.
De uitzetting en krimp die door temperatuurswisselingen ontstaan, belemmert een Terrazzovloer als deze vast ligt aan de ondergrond. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan. De vloer mag ook niet direct aansluiten op de wand, zodat werking mogelijk blijft. Het terrazzobedrijf weet hoe vloerverwarming en een Terrazzovloer goed gecombineerd kunnen worden.
Terrazzo is samengesteld uit cement en natuurlijke toeslagmaterialen en/of mineraalgesteentes. Tijdens vervaardiging van geslepen Terrazzo zullen door slijpwerkzaamheden de holtes open geslepen worden. Het zijn holtes die zich in de natuurlijke materialen bevinden en holtes tussen niet volledig tegen elkaar liggende korrels. Ook is het mogelijk dat er tijdens de vervaardiging kleine gaatjes ontstaan door ontwijkende lucht. Normaliter zal de Terrazzo vakman deze holtes stoppen en opnieuw polijsten. Echter, is een holte zo klein als een speldenprik (een pinhole genaamd) dan is deze te klein om te vullen en wordt als zodanig dan ook niet als een gebrek aangemerkt.
Scheurvorming is te kenmerken als een gebrek, wanneer een scheur “door en door loopt” en waardoor bijvoorbeeld in een doucheruimte de waterdichtheid in het geding is. Oppervlakkige haarscheurtjes (zichtbaar als dunne potloodstreepjes) hebben geen nadelige gevolgen. Ze ontstaan bij de droging. De vloer of het aanrechtblad is en blijft waterdicht.
Ja, de meeste keukens hebben een stevige constructie en bieden overal voldoende steun.
De dikte van een terrazzo werkblad of aanrechtblad kan variëren van 3 cm tot wel 10 cm dik. De dikte wordt door het terrazzobedrijf in overleg met de klant bepaald. Prefab aanrechtbladen zijn veelal 4-6 cm dik.
Ja. Eigenlijk zijn er in tegenstelling tot geprefabriceerde werkbladen bij “in het werk gemaakte” bladen geen beperkingen. Er zijn voorbeelden van bladen van 7 meter lengte. De kans op scheurvorming is bij lange bladen overigens wel groter.
Jazeker. Een verdiepte uitsparing in het blad, doorgaans rondom de spoelbak, is heel goed mogelijk in dezelfde kleur en structuur als de rest van het Terrazzo aanrechtblad.
Terrazzo laat zich met een oplossing van water en natuurlijke zachte zeep (geen agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen) makkelijk schoonhouden. Check voor de juiste middelen en een onderhoudsadvies onze speciale webpagina.
De prijs van Terrazzo is afhankelijk van veel factoren. Daarbij spelen de onderstaande aspecten een belangrijke rol: