In ons vakblad Afbouwzaken beschrijven we met regelmaat technische cases, waarbij onafhankelijk deskundigen van het Technisch Bureau Afbouw hun visie en oplossing schetsen bij het gesignaleerde probleem. De artikelen bieden (ver)nieuw(d) inzicht en kunnen voorkomen dat u in uw dagelijkse werk tegen eenzelfde technisch probleem aanloopt.
Gipskartonnen scheidingswanden, die zijn aangebracht in een voormalig kantoorgebouw welke getransformeerd werd tot woningen, zijn flink verkleurd. Vreemd genoeg zijn het de platen die al zijn behandeld met spackspuitwerk. Wat is hier aan de hand?
Lees over de oorzaak van de geelverkleuring en de invloed van UV-straling op lignine, het houtstof dat als bindmiddel in karton wordt toegepast. De oplossing zit in gebruik van een diepgrondeer.
Scheuren en vlekken in een spiksplinternieuw gipskartonnen plafond in pas verbouwd winkelpand. Lekkage is de boosdoener. Inspectie moet duidelijk maken of een schilderbeurt kan volstaan, of dat het plafond vervangen moet worden. Controle van de ophangconstructie tegen roesten is dan belangrijk. En zijn de platen nog vormvast en voldoende hard? Een stap voor stap hersteladvies biedt nuttige info.
Een bewoner van een appartement boven de Rotterdamse Markthal kreeg van de zomer de schrik van zijn leven. Toen hij ‘s avonds thuiskwam lag zijn volledige plafond op de grond. Oorzaak bleek forse windbelasting waar binnenshuis geen rekening mee gehouden was. Technisch adviseur Hermen de Hek wist niet wat hij zag toe hij kort na de instorting ter plaatse kwam.
Download het artikel windbelasting vraagt om steviger nagels
Dat de montage en afwerking van wanden en plafonds met gipsplaten niet moet gebeuren in een gebouw dat nog te vochtig is, hoeven we u niet uit te leggen. Wat minder bekend is, is dat de uiteindelijke gebruiker van het gebouw zich ook aan bepaalde klimatologische eisen moet houden. Het is verstandig dat al van te voren met de gebruiker af te stemmen, want anders kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan. De verwarming na oplevering even flink opstoken kan namelijk ook tot scheurvorming in het werk leiden.
Klimatologische omstandigheden tijdens en na de bouw zijn van grote invloed op de kwaliteit van plafonds. TBA-Richtlijn 3.3 ‘Verwerkingsvoorschrift voor het monteren van wanden en plafonds met gipskartonplaten en gipsvezelplaten’ schrijft niet voor niets voor dat het tijdens het afvoegen van de plaatnaden “wenselijk is dat de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid (RV) gelijk zijn aan de omstandigheden zoals deze tijdens het gebruik van het gebouw gelden.” Maar wat nu als de buitenlucht - zoals nu al weken het geval is - kurkdroog is?
Download het artikel Hoe het veranderende klimaat van invloed is op plafonds.
Deze artikelen zijn tot stand gekomen met medewerking van TBA. Het Technisch Bureau Afbouw geeft betrouwbaar, deskundig en onafhankelijk technisch advies in de afbouwbranche. De gespecialiseerde technisch adviseurs komen tijdens hun werkzaamheden veel voorkomende problemen tegen. Daarom ontwikkelen zij ook normen, richtlijnen en brochures die afbouwers en opdrachtgevers helpen bij het uitoefenen van hun vak. Hermen de Hek is de wand- en plafondmontagedeskundige van TBA. Hij verzorgt onder andere de schadediagnoses en geluidsmetingen bij plafond- en wandmontageprojecten. Ook is Hermen gediplomeerd gerechtelijk deskundige.