Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot in het tweede kwart van de 20ste eeuw was de firma Silberling & Co één van de grootste aanbieders van ornamenten in Nederland. Op industriële schaal werden mallen vervaardigd en op bestelling afgegoten en ter plaatse bezorgd. NOA heeft de historische mallencollectie gekocht, die door de Meester stukadoors van het Neerlandsch Stucgilde wordt beheerd.
Met de snel toenemende bouwproductie in de tweede helft van de 19e eeuw nam ook de behoefte aan ornamenten, lijstwerk en andere versieringen voor in het interieur toe. Gestukadoorde plafonds moesten, naar de gangbare opvattingen uit die tijd, voorzien zijn van lijstwerk en ornamenten. Voor de stukadoor was het makkelijker om ornamentiek te kopiëren, dan ter plaatse alles zelf te boetseren. Zo ontstond de Silberling collectie. De werkwijze werd op grote schaal toegepast. Vandaag de dag levert dit een prachtig beeld op van de interieurs die in die lange periode zijn verrijkt met deze stucornamentiek. De collectie van Silberling was zo groot dat in de meeste stijlen voldoende keus was. Ook de toen nog eigentijdse stijlen zoals Art-Deco en Jugendstil waren voorradig.
Om dit product te verkopen, werden catalogusbladen gemaakt. Juist deze catalogusbladen maakten de Silberling collectie tot op de dag van vandaag onder stukadoors bekend. Alle bekende catalogusbladen zijn door het Neerlandsch Stucgilde bijeen gebracht en opnieuw uitgegeven in het boekwerk ‘de Silberlingcollectie’.
Door de Silberling collectie is het mogelijk om originele en beschadigde Silberling-plafonds weer aan te helen. Door de originele mal af te gieten, is het mogelijk om het nieuw vervaardigde gietstuk op de ontbrekende plaats in het stucplafond weer aan te brengen. Op deze wijze probeert het Neerlandsch Stucgilde de collectie Silberling levend te houden. Mocht u zelf informatie hebben over een Silberling-plafond of elementen uit de collectie, dan stelt het Neerlandsch Stucgilde het zeer op prijs wanneer u dit aan hen mailt.
Het Neerlandsch Stucgilde beheert de Silberlingcollectie voor NOA. Fekke Haringsma, secretaris van het Stucgilde en bestuurslid van NOA, legt uit hoe deze collectie na lange tijd kon worden gecompleteerd. Met de Silberlingcollectie zijn restauratiestukadoors weer in staat om authentieke plafonds aan te brengen, of te restaureren volgens oorspronkelijk ontwerp.
De volledige Silberling collectie is als bladerboek te bekijken op de website van het Stucgilde.