Vaak wacht een klager te lang met klagen, waardoor de spanning al is opgelopen alvorens de klacht is geuit. Daarbij is de kans reëel dat de klager zijn/haar klacht vervolgens onduidelijk en ondeskundig brengt. Die dan vervolgens door de ontvanger erg persoonlijk wordt genomen.
Niemand krijgt graag klachten. En weinig mensen klagen graag. Maar degenen die klagen, kunnen het vaak als de besten! Hoe voorkom je dat een klacht uitmondt in een geschil? Adequaat reageren, kan een geschil zeker voorkomen! Communicatie is daarbij het sleutelwoord. Overigens willen we hiermee niet zeggen dat aan elke klacht tegemoet moet worden gekomen! Lang niet elke klacht is terecht.
Wat kan er gebeuren als je niet adequaat reageert op een (lange) brief met op- en aanmerkingen? Consumenten kunnen terecht bij de Geschillencommissie. Ook daar blijkt dat lang niet iedere klager gelijk krijgt. Maar hoe dan ook kost zo’n geschillenprocedure veel tijd en doorgaans menige frustratie. Voorkom dat een klacht een geschil wordt, door onderstaande praktijkcases van geanonimiseerde uitspraken van de Geschillencommissie te lezen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.