Vloerverwarming is een veel gebruikte manier om ruimtes behaaglijk te maken. Als gevolg van temperatuurinvloeden, krimp- en zettingsverschillen kunnen echter scheuren in een betonvloer ontstaan. Scheuren en voegen in de ondergrond, vaak een calciumsulfaat dekvloer of een cementgebonden dekvloer, kunnen zich bij zetting in de vloerafwerking doorzetten. Om schade te voorkomen, kan een ingebruiknameprotocol worden gevolgd.
Afhankelijk van het type dekvloer dat is aangebracht en of de vloer verwarmd of juist gekoeld moet worden, kan er voor een opstook- en afkoelprotocol, of ingebruiknameprotocol worden gekozen. Waar voorheen bij traditionele vloersystemen met vloerverwarming het opstook- en afkoelprotocol werd geadviseerd, wordt op basis van de TBA-kennispaper “Is een opstookprotocol nog wel actueel?” een ingebruiknameprotocol geadviseerd.
In de uitgebreide TBA-kennispaper 3: “Is een opstookprotocol nog wel actueel?” staat beschreven dat het opstook- en afkoelprotocol heroverwogen kan worden. Met een meer hedendaags ingebruiknameprotocol kan de kans op schade aan de dekvloer behoorlijk worden verminderd, terwijl de effectiviteit van de vloerverwarming behouden blijft. Op basis van dit kennispaper hebben we een ingebruiknameprotocol opgesteld, die ja als NOA-lid aan je klanten kunt geven.
Download Ingebruiknameprotocol voor vloerverwarming bij dekvloer
Belangrijk bij het doorlopen van een opstook- en afkoelprotocol is dat men zich realiseert dat dit protocol primair is bedoeld om een dekvloer gecontroleerd te laten scheuren. Liever 100 scheurtjes van 0,01mm breedte dan 1 scheur van een millimeter breed. Scheuren ontstaan doorgaans niet in de opwarmfase, maar in de afkoelfase. Deze fase is dus feitelijk nog belangrijker dan de opwarmfase. Ook bij het afkoelen moet het juiste tempo worden aangehouden.
Een opstook- en afkoelprotocol voor vloerverwarming gaat uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie en niet van een eventuele thermostaattemperatuur in de betreffende ruimte.
Het Technisch Bureau Afbouw heeft een officiële publicatie met een uitgebreide toelichting over het hanteren van een opstook- en afkoelprotocol. Kies je voor een opstook- en afkoelprotocol, hanteer dan het schema zoals dat in de TBA richtlijn 2.1 is opgenomen.