Sinds september is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor isolatiewerkzaamheden aan woningen. Voor afbouwbedrijven ligt dan uiteraard gelijk de focus op binnen- en buitengevelisolatie en dakisolatie. Hier liggen omzetkansen! Er zijn meerdere redenen waarom de oude subsidieregeling weer uit de kast is gehaald en wat is afgestoft.
Allereerst heeft de overheid zich verplicht tot maatregelen om het klimaat in Nederland te verbeteren. Bijvoorbeeld door het Energieakkoord uit 2013 waarin o.m. werd afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal zou zijn. Toen was al bekend dat dat 15.000 extra voltijdbanen per jaar zou vergen. Er werd niet bij verteld waar die werknemers dan vandaan zouden komen en hoe de bewoners de energiebesparende maatregelen zouden moeten betalen. Hoe dan ook: de overheid tekende dit Energieakkoord. Ook Techniek Nederland, Bouwend Nederland en NL Ingenieurs zetten een handtekening. In 2015 werd de overheid door Urgenda voor de rechter gedaagd, omdat de overheid haar harde beloftes inzake CO2-reductie niet was nagekomen. Urgenda is een landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken (Als u meedoet aan de Postcodeloterij bent u indirect donateur van hen!). Dit proces werd verloren. De overheid werd gedwongen stappen te ondernemen. In 2015 werd in Parijs nog een extra handtekening gezet waardoor de overheid zich nog meer vastlegde. Het kwaad was toch al geschied?
Hoe dan ook: In 2050 moeten zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. De warmtepomp wordt daarbij door velen als oplossing gezien. Maar als je een woning daarmee wilt verwarmen, heb je een extreem goed geïsoleerde woning nodig (bijvoorbeeld A-energielabel). En wil je dat bereiken, dan heb je nodig:
We zijn er niet gerust op. Voor de volledigheid willen we aangeven dat er mensen zijn die ons pessimisme niet delen en het normaal vinden een prikkelende “Stip op de horizon” te hebben. Een van hen is Diederik Samson.
Als je wilt dat alle woningeigenaren hun woning gaan verduurzamen, dan moet je daar natuurlijk wel wat voor doen. Een in het oog springende maatregel is het geven van subsidie. Politici hebben minder oog voor de marktverstoorde effecten die subsidieregelingen met zich meebrengen. Daar kunnen we hele epistels over schrijven. Maar die zullen we u nu besparen. De subsidieregeling is er en dus moeten we ervoor zorgen dat woningeigenaren er gebruik van maken en u opdrachten verstrekken.
Iedereen dient zich er van te vergewissen dat je, nadat een woning geïsoleerd is, niet zomaar subsidie krijgt. Uiteraard moet er aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan. Ervaringen uit het verleden leerden dat veel particulieren en bedrijven bij subsidieregelingen de randjes van de wet op zochten. Vandaar dat de regels door de overheid zijn aangescherpt.
Beloof aan uw klant geen subsidie als u als uitvoerend bedrijf niet/onvoldoende weet hoe de regeling in elkaar zit. Als de klant op het eind van de rit geen subsidie krijgt, omdat u hem of haar verkeerd heeft voorgelicht of onjuiste/onvolledige informatie heeft aangeleverd, dan ligt het in de lijn der verwachting dat u daar de schuld van krijgt. Ben dan niet verrast als de klant de subsidie bij u opeist. Als u weet dat een klant subsidie gaat aanvragen, attendeer deze dan om zich goed in te lezen.
Alle informatie vindt uw klant (en u) op: www.rvo.nl/seeh
We geven u enkele belangrijke punten/voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie: