Faalkosten zijn de kosten die door fouten worden gemaakt. Deze kosten zijn voornamelijk het gevolg van verspillingen en verliezen, maar omvatten ook de kosten van reparatie, schadeclaims, verlies van klanten, enzovoort. Door faalkosten te categoriseren, verkrijgt u helderheid en kunt u bepaalde verspillingen voorkomen.
Natuurlijk is het niet eenvoudig om de diverse faalkosten te lokaliseren. Daarom zijn ze -gemiddeld genomen - zo hoog: 5 tot 13% van de omzet. Kleine verspillingen kunnen bij elkaar een grote impact hebben op het eindresultaat.
Aan de hand van de Japanse drieling, passend bij de Lean-theorie, kunnen faalkosten worden onderverdeeld:
Lean is gericht op het identificeren en elimineren van verspillingen. Muda is de meest bekende verspilling. Dit wordt ook wel aangeduid als de 7+1 verspillingen. Deze 7+1 verspillingen zijn: Overproductie, Transport, Voorraad, Beweging, Wachten, Overbewerking, Afkeur en Verspilling van talent.
Door allerhande acties binnen de onderneming te benoemen en in te delen, wordt een helder beeld verkregen hoe er kleine verbeteringen kunnen worden doorgevoerd zonder dat hiervoor investeringen hoeven te worden gedaan. De betrokkenheid van mensen maakt dan het verschil.