Wat je moet weten over ZZP-wetgeving
Alle afbouwbedrijven
aangesloten bij NOA
18 juli 2024

Werken als én met een ZZP-er

Al jaren discussieert de politiek bij tijd en wijle over de status van ZZP-ers; onlangs is er weer een nieuw wetsvoorstel ingediend. Ook is er het plan om met ingang van 2025 te gaan handhaven op de juiste inzet van ZZP-ers. Vanaf het najaar zullen we regelmatig ondernemers zonder personeel én leden die ZZP-ers inschakelen, informeren over hun rechten en plichten in het kader van de veranderingen in de ZZP-wetgeving.

Veel zelfstandigen kiezen bewust voor het ondernemerschap en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan onze economie. Maar er is ook een keerzijde aan de snelle groei van het aantal ZZP-ers. Er is in sommige gevallen sprake van (gedwongen) schijnzelfstandigheid. Of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevers. Ook voor de Nederlandse economie zijn er zorgen. Als grote groepen werkenden, die in feite werknemer zijn, niet meebetalen aan de werknemersverzekeringen (zoals de ww-verzekering), worden de lasten niet meer eerlijk verdeeld.

VBAR

Daarom heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige maand het wetsvoorstel voor het werken met zelfstandigen zonder personeel aangepast. Op het oorspronkelijke wetsvoorstel kreeg het ministerie vorig jaar (onder meer van NOA) heel veel reacties. De internetconsultatie werd massaal ingevuld. Daarom is het oorspronkelijke wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) nu op enkele onderdelen aangepast:

  • Het element 'kernactiviteit' is geschrapt
  • De elementen A (werkinhoudelijke aansturing) en B (organisatorische inbedding) zijn samengevoegd tot één element W (werknemerschap)
  • Het berekende tarief voor het civielrechtelijke rechtsvermoeden wordt afgerond naar boven (dus €32,24 wordt nu €33).

BAZ

Er is ook een wetsvoorstel gepubliceerd dat ervoor moet zorgen dat zelfstandigen recht krijgen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij langdurige ziekte. Deze wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) moet een verplichte verzekering regelen. Zelfstandigen moeten dan via een publieke verzekering, of door een private verzekering aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit wetsvoorstel ligt nu voor als internetconsultatie. Dit bevat onder andere de volgende onderdelen:

  • Zelfstandigen die een jaar ziek zijn geweest komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering
  • De uitkering is 70% van de winst vóór arbeidsongeschiktheid, tot maximaal het minimumloon
  • De premie is ongeveer 6,5% van de winst tot maximaal €195 per maand
  • Een private verzekering is ook mogelijk als deze verzekering minimaal gelijkwaardig is (de zogenaamde opt-out)
  • De verzekering geldt niet voor de directeur-grootaandeelhouder, de meewerkende levenspartner en voor resultaatgenieters.

NOA zal uiteraard nog gebruik maken van de internetconsultatie en zal de lobby oppakken met VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland, en AFNL.

DBA

Vanaf 2025 zal er door de Belastingdienst strenger gehandhaafd op de juiste inzet van ZZP-ers. Lees hierover ons recente nieuwsbericht met ‘to do’s’. Als de Belastingdienst gaat bepalen of het om echte zelfstandigen gaat, of om arbeidsrelaties die zij kwalificeren als een dienstverband, dan is het zaak om conform de wetgeving en met een Modelovereenkomst Afbouw te werken. In het najaar zullen we voorlichtingsbijeenkomsten organiseren, om leden bewust te maken van de nieuwe regels, waarop je moet letten en hoe om te gaan met praktijksituaties om boetes en andere sancties te voorkomen. Hou onze nieuwsvoorziening hierover in de gaten.

Deel dit artikel: